25η Μαρτίου: Σχεδόν 200 χρόνια μετά και το ελληνικό έθνος τιμά τους ήρωες

25η Μαρτίου: Σχεδόν 200 χρόνια μετά και το ελληνικό έθνος τιμά τους ήρωες

marti

Σχεδόν 200 χρόνια μετά, και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ηχεί μέσα από παρελάσεις, δοξολογίες και εορτασμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ελεύθερη Κύπρος, τιμά την επέτειο με παρελάσεις και δοξολογίες σε όλες τις επαρχίες.
Τιμά την μεγάλη γεννεότητα και το σθένος των Έλληνων να πάρουν τα όπλα και θα εξεγερθούν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Οι Έλληνες είχαν βάλει στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου εθνικού κράτους και οι ευρωπαϊκές ιδέες είχαν ως αποτέλεσμα στη δημιουργία οργανώσεων, με την πιο γνωστή η Φιλική Εταιρεία.

Εμμανουήλ Ξανθός, ο Νικόλαος Σκουφά και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ είναι τα ονόματα των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας. Από το 1814, η οργάνωση αυτή θα προετοιμάζει την επανάσταση.

Τον Φεβρουάριο του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης θα εισβάλει με επιτυχία στη Μολδοβλαχία Ακολούθησαν αφορισμοί των επαναστατών από τη σύνοδο του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, διώξεις και σφαγές από τους Οθωμανούς.

Η ελληνική επανάσταση όμως είχε ήδη ξεκινήσει, καθώς αναδύονταν συνεχώς επαναστατικές εστίες σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και νησιά του Αιγαίου. Το “Ελευθερία ή θάνατος” που ακουγόταν κατά τη διάρκεια του αγώνα, έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το πέρας των ταραχών ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας. Εκτιμάτε πως από την επανάσταση έχασαν τη ζωή τους 25 χιλιάδες Έλληνες και 40 χιλιάδες Οθωμανοί.