Ακιντζί: Άνοιξε τα χαρτιά για Κυπριακό και αέριο

Ακιντζί: Άνοιξε τα χαρτιά για Κυπριακό και αέριο

akki

Ολοκληρώθηκε η διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε 7 τηλεοπτικούς τ/κ σταθμούς.

Ο Τ/κ ηγέτης στο πρώτο μέρος της συνέντευξης αφιέρωσε αρκετό χρόνο για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον της εφημερίδας Αφρίκα ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν αυτού του είδους οι αντιδράσεις.

Σημείωσε ότι έλαβε και δεύτερη έκθεση από την «αστυνομία» του ψευδοκράτους, αφού η πρώτη δεν τον είχε ικανοποιήσει. «Η αστυνομία δεν έπραξε όπως θα έπρεπε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ειδικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επέμβουν νωρίτερα κι ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για αυτά που θα ακολουθούσαν.

Παράλληλα, δέχτηκε ερώτημα για το πολιτικό σύστημα του ψευδοκράτους, επισημαίνοντας ότι το προεδρικό σύστημα των Ελληνοκυπρίων «είναι πιο σταθερό» και ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι Πρόεδρος για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, είπε ότι κάθε πολίτευμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και τα δικά του πλεονεκτήματα.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε και στο ζήτημα της δράσης των  των ισλαμικών ταγμάτων (ταρικάτ) της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι τον προβληματίζει κάθε εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Κεμαλισμού.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις  παράνομες «πολιτογραφήσεις» διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει επανεξέταση και ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον ίδιο να αποδεχτεί την πολιτογράφηση 2000 ατόμων. Χαρακτήρισε «λανθασμένη πρακτική» στο πλαίσιο αυτό και την «πώληση υπηκοοτήτων» στις ελεύθερες περιοχές.

Αναφερόμενος στη σχέση του ψευδοκράτους με την Τουρκία, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι οι Τ/κ πρέπει να ελέγχουν όλες τις δομές και τους θεσμούς και η Τουρκία να δείξει κατανόηση για την προσπάθεια της τ/κ πλευράς να στηριχτεί στα πόδια της.

Επανέλαβε, ακόμα, τη θέση του ότι οι Τ/κ δεν επιθυμούν να προσαρτηθούν τα κατεχόμενα στην Τουρκία και να γίνουν η 82η επαρχία της, όπως δεν επιθυμούν να γίνουν μειονότητα των Ε/κ.

Κυπριακό

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που αφορά στο Κυπριακό ξεκίνησε με αναφορά στο ναυάγιο του Κραν Μοντανά, με τον Τ/κ ηγέτη να υποστηρίζει ότι η ε/κ ηγεσία δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τη διακυβέρνηση και να της επιρρίπτει μαξιμαλιστικές θέσεις.

Ο Μ. Ακιντζί δηλώνει ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του σε ότι αφορά τις προσπάθειες για λύση της προηγούμενης περιόδου.

Αναφερόμενος ξανά στο φυσικό αέριο και τις τελευταίες εξελίξεις, είπε ότι κανένας, ούτε και η ΕΝΙ, δεν αμφισβήτησε τα δικαιώματα των Τ/κ  και ότι αν η ε/κ πλευρά απευθυνόταν με θετικό τρόπο στους Τ/κ και στην Τουρκία,  το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό.

«Η πιο φτηνή λύση για μεταφορά του αερίου στη Δύση είναι η Τουρκία» προσθέτοντας ότι εντούτοις οι Ε/κ επιχειρούν να το στείλουν το αέριο μέσω Αιγύπτου ή  Ελλάδας.

Ο Τ/κ ηγέτης τόνισε τη σημασία μιας ενδεχόμενης συνάντησης του με τον Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι με την αποτυχία  χάνουν όλες οι πλευρές. Ισχυρίστηκε πάντως ότι η τ/κ πλευρά δεν ευθύνεται για το αδιέξοδο και όπως δεν έφερε την ευθύνη το 2004, δεν φέρει την ευθύνη ούτε και σήμερα.

Σχετικά με τις επαφές του «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι στην ιταλική πρωτεύουσα ο Μ. Ακιντζί έκανε λόγο για σημαντικές επαφές που δεν περιορίστηκαν με συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΝΙ.

Ο ίδιος δείχνει να επιμένει στη δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, διερωτώμενος γιατί η ε/κ πλευρά δεν το βλέπει αυτό θετικά και επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη μιας «ενδιάμεσης φόρμουλας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτή η γη έχει χορτάσει από πολέμους» και πως από εδώ και πέρα οτιδήποτε γίνει πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου για την ειρήνη».

Ο τ/κ ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να οικοδομήσει εκ νέου μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Νίκο Αναστασιάδη και είπε ότι προς το παρόν επιθυμεί να πληροφορηθεί την πραγματική διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη. «Ας του δώσουμε μια ευκαιρία, μόλις βγήκε από τις εκλογές», ανέφερε.

Πηγή:  philenews.com