Άλλα λέει ο Ησαΐας και άλλα ο Αρχιεπίσκοπος

Άλλα λέει ο Ησαΐας και άλλα ο Αρχιεπίσκοπος

arx

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το θέμα της 29χρονης Έλενας Φραντζή της οποίας η ιστορία της και τα όσα είχε περάσει από την παιδική της ηλικία, επανήλθαν στη δημοσιότητα μετά το θάνατό της την περασμένη Παρασκευή. Αν και με χθεσινές του δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας ανέφερε ότι ο ιερωμένος θετός πατέρας της Έλενας μετά που εξέτισε την ποινή του βρίσκεται απομονωμένος σε μοναστήρι, είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες του συγκεκριμένου ιερέα στο προσωπικό του προφίλ στο facebook μέσα από τις οποίες φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, αλλά και φωτογραφίες μέσα από τις οποίες ο συγκεκριμένος ιερέας φωτογραφίζεται μαζί με παιδιά της κοινότητάς του.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον μητροπολίτη Ταμασού, ζητώντας του να σχολιάσει τις φωτογραφίες αλλά και τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τον ιερέα να λειτουργεί κανονικά. Ο μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι οι περισσότερες από τις φωτογραφίες αλλά και το βίντεο το οποίο δείχνει και τον ίδιο μαζί με τον ιερωμένο, είναι μέσα από το μοναστήρι το οποίο τοποθετήθηκε ο ιερέας μετά το τέλος της αργίας τριών χρόνων που του είχε επιβληθεί. Σημείωσε ότι ο ίδιος ο ιερέας λειτουργεί μόνο στο μοναστήρι στο οποίο τον έχει τοποθετήσει ο ίδιος καθώς η νομοθεσία, όπως είπε, δεν επιτρέπει την καθαίρεση εφόσον η πολιτεία απέτυχε να τον καταδικάσει για παιδοφιλία ή για παιδεραστία. Τον καταδίκασε για άσεμνη επίθεση κατά γυναικός, η οποία επιφέρει άλλου είδους ποινές.

Όπως υποστήριξε ο μητροπολίτης Ταμασού, «στη συγκεκριμένη περίπτωση ενέργησε χωρίς να του υποδείξει κανείς τι έπρεπε να κάνει, και όταν τελείωσε η αργία δεν τον άφησα να επιστρέψει στην ενορία του. Τον τοποθέτησα στο μοναστήρι εξηγώντας του ότι θα πρέπει να παραμείνει εκεί περιορισμένος». Όπως σημείωσε ο μητροπολίτης, το βίντεο που κυκλοφορεί και τον δείχνει δίπλα από τον ιερέα, είναι από την ημέρα τοποθέτησης του στο μοναστήρι οπού και μαζεύτηκαν οι οπαδοί του χειροκροτώντας τον. Ανέφερε παράλληλα ότι του έχουν αφαιρεθεί το δικαίωμα να εξομολογεί όπως επίσης και να συμμετέχει σε κατηχητικά καθώς και όποιες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με παιδιά.

«Απομονωμένος λειτουργικά»

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ιερέας φαίνεται να φωτογραφίζεται μαζί με παιδιά, ο μητροπολίτης τόνισε ότι δεν μπορεί η εκκλησία να του απαγορεύσει να έχει συναντήσεις με τον οποιοδήποτε, αναφέροντας ότι η μητρόπολη, με δική της πρωτοβουλίας τον απομόνωσε λειτουργικά, καθώς ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει στη βάση του νόμου.

Ο μητροπολίτης τόνισε ότι ο ίδιος ως επικεφαλής της μητρόπολης προσπάθησε να ισορροπήσει τις αδυναμίες του νόμου και τις φωνές από την ενορία του, ότι ο ιερέας θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος για να ασκεί τα λειτουργικά του καθήκοντα. «Το να στείλω τον ιερέα σε μοναστήρι αφαιρώντας του πολλά από τα καθήκοντα, το χρωστούσα και στην Ελένη με την οποία ήμουν σε συχνή επικοινωνία. Της είχα αναφέρει ότι δεν θα του επιστρέψω να πάει πίσω στην ενορία, αν και υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες από την κοινότητα για να επιτρέψει στα καθήκοντα του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Μπαλάκι ευθυνών

Σε ερώτηση μας για ποιους λόγους η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου δεν προχώρησε σε καθαίρεση του ιερωμένου ο Μητροπολίτης Ταμασού υποστήριξε ότι η ανακριτική επιτροπή είχε δει και τις μαρτυρίες των άλλων παιδιών που ζούσαν μαζί του, καθώς έχει τέσσερα παιδιά, τα οποία δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο. Μεταφέρθηκε έτσι όπως υποστήριξε στον ίδιο η καυτή πατάτα» παραπέμποντας τον ιερέα κοντά του χωρίς καμία απολύτως καταδίκη. Η «Κ» για το όλο θέμα επικοινώνησε με μέλος της ιεράς συνόδου το οποίο έχει γνώση της όλης κατάστασης το οποίο μας τόνισε ότι «η ιερά σύνοδος δεν ενεπλάκει καθώς ο οικείος μητροπολίτης απέσυρε τις κατηγορίες».

Δημόσια κατακραυγή

Μιλώντας στην «Κ» για την κατάσταση οποία έχει δημιουργηθεί η Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι, μετά την οποία καταδίκη οι παιδόφιλοι δεν δικαιούνται να εργαστούν σε χώρο το οποίο υπάρχουν παιδιά αφού υπάρχει ειδικός κατάλογος στο οποίο αναγράφονται, και στον οποίο είναι εγγεγραμμένος και ο συγκεκριμένος ιερέας.

Σημείωσε ότι η μητρόπολη μπορούσε να χειριστεί διαφορετικά το όλο θέμα τοποθετώντας τον ιερέα, αφού δεν μπορούσε να τον καθαιρέσει, σε κάποιο πόστο στο οποίο δεν θα υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν παιδιά. Διερωτήθηκε μάλιστα αν με το να τοποθετηθεί ο ιερέας σε ένα μοναστήρι διασφαλίζεται ότι δεν θα έρχεται σε επαφή με παιδιά. «Σίγουρα δεν θα πρέπει να απομονώσουμε τα άτομα αυτά από την κοινωνία αλλά θα πρέπει να δούμε σε ποιες ενέργειες θα προχωρούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προβούν αυτά τα άτομα ξανά σε τέτοιες πράξεις», τόνισε η κ. Κυριακίδου.

Πηγή: kathimerini.com.cy