«Άλλο οι προτάσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ και άλλο οι προθέσεις της Τουρκίας»

By Andreas Andreou — September 04, 2017

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε όλους να μην συγχύζουν τις εποικοδομητικές προτάσεις που υπέβαλε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με τις προτάσεις της Τουρκίας στο Κρανς Μοντάνα, που ήταν ακριβώς αντίθετες.

cache_846x3000_Analog_medium_242355_163876_492017

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει την εκδοχή συγκεκριμένης εφημερίδας-όπως αναφέρθηκε στη σχετική ερώτηση-με βάση πληροφόρηση που είχε η εφημερίδα και από άλλους και αναφερόταν στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για το τι έγινε στο Κρανς Μοντάνα.

Συγκεκριμένα, χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφερόταν σε δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ότι ξέρει πολύ καλά τι έγινε στο δείπνο, της 6ης Ιουλίου, στο Κρανς Μοντάνα.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Αυτά ξέρει ο Άντρος Κυπριανού», κάνει λόγο για εκνευρισμό του Γ.Γ. του ΟΗΕ και συζήτηση «σε υψηλότατους τόνους που πολλές φορές ξεπερνούσαν τα όρια της διπλωματικής γλώσσας και της ευγένειας.»

Ερωτηθείς εάν αυτό που περιγράφει η εφημερίδα το έχει διαβάσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

«Δεν γνωρίζω από πού αντλούν τις πληροφορίες τους η οποιαδήποτε εφημερίδα ή εκείνος που δίνει τις πληροφορίες. Εις ουδεμία στιγμή είχε εκνευριστεί ο Γ.Γ. με τον υποφαινόμενο. Κινούμουν πάντα μέσα στα πλαίσια τα διπλωματικά και τηρώντας, εν πάση περιπτώσει, στάση αρχών όσον αφορά θέματα που ήτο ζωτικής σημασίας για τον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα για τον κυπριακό ελληνισμό», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε άλλη ερώτηση αν ισχύει ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του είχε μεταφέρει τα περιθώρια ευελιξίας της Τουρκίας και ότι αυτά τα περιθώρια ευελιξίας δεν θα μπορούσαν να λεχθούν δημόσια από την Τουρκία αλλά από τον Γ.Γ., ο Πρόεδρος είπε: «Όχι, γιατί η συμφωνία δεν θα γίνετο μεταξύ εμού και του Γ.Γ. αλλά μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εγγυητριών δυνάμεων και της Τουρκίας, κατά κύριον λόγο».

«Συνεπώς», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν είναι το θέμα τί ο Γ.Γ. εισηγείτο ως πρόταση προς την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία σημασία έχει ποια στάση τήρησε και συνεπώς δεν ήτο δυνατόν κάποιοι να μεταφράζουν (τις προτάσεις), π.χ. ο Γ.Γ. είχε πει ότι ένας αριθμός που θα μπορούσε να συμφωνηθεί ήταν 650 με βάση, όπως λέει, τις παραμέτρους του, τη συμφωνία Συμμαχίας του 1960. Παρά ταύτα, η Τουρκία αξιούσε την παραμονή 1800».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ένα είναι οι καλές προθέσεις του Γ.Γ. και άλλο είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Σε ερώτηση αν το ζητούμενο ήταν να αντικατασταθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη Συμμαχίας με μια νέα συνθήκη  εφαρμογής της λύσης από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρόεδρος απάντησε: «Όχι, ήταν με ένα άλλο αξιόπιστο σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος του διεθνούς οργανισμού, της ΕΕ και κλπ».

«Εκείνο που επεδίωκε η Τουρκία ήταν να μετονομάσει τη Συνθήκη Εγγυήσεως και τη Συνθήκη Συμμαχίας σε συνθήκες εφαρμογής με μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Άλλο τί πρέσβευε ο Γ.Γ. και πρότεινε και άλλον τί η Τουρκία ήτο έτοιμη να αποδεχθεί. Τελεία και παύλα. Και ας μην συγχέουμε τις θέσεις τις προτάσεις της εποικοδομητικές του Γ.Γ. με τις ακριβώς αντίθετες από πλευράς Τουρκίας,» τόνισε.

 

reporter cy

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

    Skip to toolbar