Αναγνώριση εάν αποτύχει νέα προσπάθεια για λύση, ζητά ο Ναμί

Αναγνώριση εάν αποτύχει νέα προσπάθεια για λύση, ζητά ο Ναμί
Οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται διαβεβαιώσεις ότι το πολιτικό καθεστώς τους θα ξεκαθαρίσει, εάν ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων αποτύχει, δήλωσε στο Ρόιτερς ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Οζντίλ Ναμί.  
 
cache_846x3000_Analog_medium_265334_41213_2112017
«Εμείς ως Τ/κ θα επιμείνουμε ότι η νέα διαδικασία, οποιαδήποτε και εάν είναι αυτή, θα πρέπει να ξεκαθαρίζει το καθεστώς των Τ/κ σε διεθνή βήματα», είπε.   Κληθείς να διευκρινίσει τη θέση του, ο κ. Ναμί είπε «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το πολιτικό μας καθεστώς, εάν οι Ε/κ πουν όχι εκ νέου, είτε σε μια συμφωνία που θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα είτε σε ένα δημοψήφισμα.»
Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο η θέση αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί στους Τ/κ κάποιου είδους αναγνώριση, εάν μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό δεν καταλήξει λόγω των θέσεων που πεισματικά υποστηρίζουν οι Ε/κ, όπως ελέχθη, ο κ. Ναμί απάντησε: «Ακριβώς».
Και οι δύο πλευρές, ανέφερε, συμφωνούν ότι το παρόν καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει. «Είτε θα το αλλάξουμε ολοκληρώνοντας την ομοσπονδιακή λύση είτε θα το αλλάξουμε με κάποιο άλλο τρόπο. Και στα δύο σενάρια, να γίνει κατά τρόπο που θα συμφωνηθεί αμοιβαία.»
«Κανένας δεν μπορεί να πείσει τους Τ/κ ξανά να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις που θα είναι όμηροι ενός νέου ‘όχι’ των Ε/κ,» πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμα ότι για να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε στον κόσμο μας ότι αυτή η διαδικασία θα έχει συγκεκριμένη περίοδο ολοκλήρωσης, στο τέλος της οποίας, θα ληφθεί μια απόφαση. Διαφορετικά, είπε στο Ρόιτερς, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλίσουμε την αναγκαία στήριξη του κόσμου για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων.
ΚΥΠΕ