Αναστασιάδης: Υπερέχει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό

Αναστασιάδης: Υπερέχει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό

pro

«Σε μια τελευταία θητεία κανείς δεν θα είναι αντίπαλος. Είμαι βέβαιος πως υιοθετείται τη θέση πως αντίπαλος όλων είναι τα προβλήματα. Όσες διάφορες μας χωρίζουν το κοινό όραμα είναι η δημιουργία ενός κράτους ελεύθερου και απόλυτα συμβατού με τις επιθυμίες των πολιτών. Όραμα μου είναι το 2023 να παραδώσω ένα τέτοιο κράτος». Με αυτή την καταληκτική φράση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδωσε το στίγμα της δεύτερης και τελευταίας του θητείας στο ανώτατο αξίωμα του τόπου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την διάρκεια της ομιλίας τους παρέθεσε συνοπτικά τα όσα έχει τροχοδρομήσει η διακυβέρνησή του ήδη αλλά και τα όσα έχουν τεθεί ως στόχος για την νέα πενταετία η οποία ξεκινά επίσημα από αύριο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλησε και πάλι να κάνει τη γέφυρα μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, επαναλαμβάνοντας σημεία που είχε αναφέρει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής θητείας, όπως για παράδειγμα το ότι προεδρικό σύστημα μπορεί να επιτρέπει την κυβερνητική σταθερότητα αλλά χωρίς συνεργασία εκτελεστικής νομοθετικής εξουσίας, αυτή γίνεται στασιμότητα εις βάρος του λαού. Εξέφρασε δε και πάλι την αποφασιστικότητα του για λήψη μέτρων αλλά και διαλόγου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις τους τόπου, ωστόσο στάθηκε ως ήταν αναμενόμενο και στα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις επιπτώσεις που αυτά έχουν στο κυπριακό. Όπως σημείωσε γίνεται απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανέφερε ότι τον θλίβει η στάση που κρατάει η τ/κ ηγεσία εφόσον είναι υπαναχώρηση από τις όποιες συγκλίσεις είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν και επαναλαμβάνοντας πως η ρητορική Τουρκίας και τ/κ για την ΑΟΖ είναι λανθασμένη.

Το στίγμα της πενταετίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβει παράλληλα και σε ένα ενδελεχή απολογισμό του έργου το οποίο πραγματοποίησε την περασμένη πενταετία, αλλά και σε αναφορά στο τι προτίθεται να κάνει κατά τη νέα διακυβέρνηση.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε πως θα συνεχίσει τη μέχρι σήμερα στρατηγική, επιδιώκοντας πέραν της εμβάθυνσης και περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μας με όλα τα γειτονικά κράτη.

Ειδική μνημεία έκανε στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ, τονίζοντας ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί θα τηρηθούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, επανέλαβε τους στόχους της χώρας για την καθιέρωσή της ως εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, επισημαίνοντας ότι με περαιτέρω μέτρα διαφάνειας θα υλοποιηθούν οι δράσεις οι οποίες έχουν αποφασιστεί, μεταξύ άλλων και η δημιουργία της Αρχής κατά της διαφθοράς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην αναδιαμόρφωση της προσφυγικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αναφέροντας ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το μητρώο ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα, που κατά 80% είναι ολοκληρωμένο.

Οικονομική πολιτική

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική του κράτους ο Πρόεδρος της δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στα ΜΕΔ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πέραν του πλαισίου αφερεγγυότητας, του θεσμού του χρηματοοικονομικού επιτρόπου προωθεί και φορέα για τη διαχείριση του προβλήματος. Η μελέτη για το σχέδιο «Εστία» αναμένεται ολοκληρώνεται και θα έρθει για διαβούλευση στη Βουλή.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα δημιουργίας υφυπουργείων ανάπτυξης και τουρισμού. «Προτεραιότητα μας είπε είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα δημιουργεί νέους τομείς όπως η μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας. Στόχος μας είναι δημιουργία ενός κράτους που θα αφουγκράζεται έτσι τα προβλήματα της κοινωνίας, αντιμετωπίζοντας χρονιές στρεβλώσεις». Αυτό όπως τόνισε μπορούμε να το πετύχουμε με λήψη μέτρων όπως η επιβολή αυστηρών κανόνων αξιοκρατίας.

«Παρέθεσα, ενδεικτικά και σε σύνοψη, τα όσα έχουμε ήδη τροχοδρομήσει αλλά και στα όσα συγκροτημένα και συγκεκριμένα στοχεύουμε. Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε την ανασυγκρότηση του κράτους που θα οδηγήσει στην Κύπρο της νέας εποχής. Αυτό είναι το όραμά μου για μια δεύτερη και τελευταία θητεία που θα συνεχίσει να την διακρίνει το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα αλλά και η ισχυρότατη βούληση για συνεργασία με όλους» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.