Απαγορευτικό στη συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας, ζητά με αίτηση στο δικαστήριο ο Browder

Απαγορευτικό στη συνεργασία Κύπρου - Ρωσίας, ζητά με αίτηση στο δικαστήριο ο Browder

dik

 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέτασε σήμερα την αίτηση που καταχώρησε ο εκζητούμενος από τη Ρωσία Bill Browder, μέσω του δικηγόρου του, για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος με το οποίο να απαγορεύεται στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές σε σχέση με την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές είχαν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο με το οποίο ζητούσαν από τις κυπριακές αρχές να τους δοθούν στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με λογαριασμούς offshore εταιρειών του Μπράουντερ με έδρα την Κύπρο.

Η Νομική Υπηρεσία υπέβαλε ένσταση στην αίτηση για έκδοση ενός τέτοιου διατάγματος, προβάλλοντας τη θέση ότι η Κύπρος δεν δικαιούται, με βάση τη νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή της Νομικής Υπηρεσίας, η μόνη περίπτωση η Κύπρος να αρνηθεί τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής είναι όταν ο εκζητούμενος έχει διαπράξει πολιτικό αδίκημα (π.χ. πραξικόπημα), κάτι που δεν συμβαίνει, όπως μας λέχθηκε στην περίπτωση του Μράουντερ, ο οποίος διώκεται από τις ρωσικές αρχές για φοροδιαφυγή.

Ο κ. Μπράουντερ ωστόσο υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες, κάτι που για τη Νομική Υπηρεσία δεν αποτελεί λόγο για άρνηση συνεργασίας με τις ρωσικές αρχές.

Πηγή: reporter.cy