Απειλούν απροκάλυπτα και θέτουν δίλημμα συνδιαχείριση ή πάγωμα

Απειλούν απροκάλυπτα και θέτουν δίλημμα συνδιαχείριση ή  πάγωμα

Επαναλαμβάνουν εαυτό οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί σε συνεντεύξεις τους και δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες μετά τις προκλητικές ενέργειες τις Άγκυρας εντός του οικοπέδου 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

cache_846x3000_Analog_medium_308496_378920_2522018

Με κάθε ευκαιρία τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί, όσο και όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί των κατεχομένων, μεταξύ και αυτών ο Οζντίλ Ναμί καθιστούν σαφές πως θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέπει στους Τ/κ συμμετέχουν στις αποφάσεις για το ενεργειακό πρόγραμμα αλλιώς θα υπάρξει νέα εμπλοκή με τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» ο Οζντίλ Ναμί τονίζει πως η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση ή αν προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ανέλαβε το ψευδουπουργίο Ενέργειας των κατεχομένων και στη συνέντευξή του υπογραμμίζει πως ο ίδιος θα προωθήσει την οικονομική συνέργεια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων ως όχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Μάλιστα απειλεί ανοιχτά σημειώνοντας πως το γεγονός ότι μέχρι στιγμή το τουρκικό πολεμικό δεν παρέμβει στη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 δεν σημαίνει πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Ο πρώην διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε πως αυτό που ζητά η άλλη πλευρά είναι συνδιαχείριση από το άλφα ως το ωμέγα. «Κοινές αποφάσεις ως προς το ποιος δραστηριοποιείται στην ΑΟΖ, πότε και πως, με αναπαραγωγή όλως όσα θα γινόταν σε μια Ομοσπονδιακή Κύπρου.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό υποστηρίζει ότι πρέπει να τεθούν νέοι κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα και επαναφέρει το αίτημα για καθορισμό σαφούς χρονοδιαγράμματος. Απαιτεί να γίνει αποσαφήνιση αυτών των ζητημάτων προτού προσέλθουν στ τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

reporter cy