Μπουλούτ: Ο Ερντογάν θα δώσει την εντολή για χτύπημα στην Αν.Μεσόγειο

Μπουλούτ: Ο Ερντογάν θα δώσει την εντολή για χτύπημα στην Αν.Μεσόγειο

ert

Ανοικτά και απροκάλυπτα απειλεί η Τουρκία όσους δραστηριοποιούνται εντός της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Από την Άγκυρα σύμβουλοι του Ερντογάν διαμηνύουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος είναι έτοιμος να δώσει ο ίδιος την εντολή για κτύπημα στην περιοχή. Υπό τη σκιά των απειλών και προκλήσεων της Άγκυρας οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας θα έχουν σήμερα συνάντηση στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσουν όλα αυτά τα ζητήματα.

Το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με την Άγκυρα να προκαλεί και να απειλεί, επηρεάζει και τους συμβούλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίοι προσπαθούν να προχωρήσουν τα θέματα ακόμα και πιο πέρα. Ένας εκ των συμβούλων του Τούρκου Προέδρου, ο Γιγίτ Μπουλούτ διαμήνυσε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για κτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη την οποία η Τουρκία δεν εγκρίνει.

Ο Γιγίτ Μπουλούτ, γνωστός για τις γραφικές του δηλώσεις, δεν παύει να αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση που επικρατεί ανάμεσα στους κυβερνώντες στην Άγκυρα. Σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης TRT ανέφερε ότι «η ΕΝΙ προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν το αφήνει να πάει». «Βλέπετε το θράσος; Οι Ε/κ τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό», ανέφερε.

 

Ο Ερντογάν που δεν θεωρείται γραφικός, επανήλθε στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. «Εμείς μία φορά το λέμε. Η δουλειά έκλεισε. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ρώσους και η δουλειά αυτή έχει κλείσει», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στην αγορά των S-400 της Τουρκίας από τη Ρωσία. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος και στους S-300 που αγόρασε η Αθήνα είπε πως «και η Ελλάδα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αγόρασε πυραύλους S-300 από τη Ρωσία. Επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Ελλάδα; Δεν είμαστε από εκείνους που θα ρωτήσουν τους άλλους για θέματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας μας. Από τους στρατηγικούς εταίρους μας, από τις χώρες που ανήκουν στην ίδια συμμαχία, αναμένουμε να συμπεριφερθούν ως σύμμαχοι. Για παράδειγμα, μία χώρα – σύμμαχος, που παρέχει όπλα σε μία τρομοκρατική οργάνωση και μάλιστα δωρεάν, δεν είναι δυνατόν να την αντιμετωπίζουμε λογικά» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας θα μπαίνει… άλλος θα βγαίνει

Δύο επισκέπτες από την Κύπρο θα υποδεχθούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Ο ένας είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. Ο Ν. Χριστοδουλίδης θα έχει πέραν από τις επίσημες συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά και συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Αντικείμενο των επαφών θα είναι βεβαίως οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προκλήσεις της Τουρκίας. Οι συναντήσεις αυτές είχαν διευθετηθεί από την επομένη της γνωστοποίησης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στην Κύπρο.

Για την Αθήνα αναχώρησε χθες και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος θα περάσει κι αυτός από το Μέγαρο Μαξίμου και την Ηρώδου Αττικού προκειμένου να μεταφέρει τις δικές του θέσεις για Κυπριακό και εξελίξεις με Τουρκία.

Πριν το ταξίδι του στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης έδωσε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σημειώνοντας πως «οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν και την ορθότητα της κοινής προσέγγισης Λευκωσίας και Αθηνών ότι μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστή η κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας».

Κληθείς να σχολιάσει την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στη θάλασσα, όπως εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «στόχο έχει να δημιουργήσει προβλήματα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσπάθεια της ΕΕ να καταστεί η ανατολική Μεσόγειος ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη, όπως επίσης να προκαλέσει πλήγμα στην επιτυχή πολιτική περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που έχει ως επίκεντρο και καταλύτη τους υδρογονάνθρακες».

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η επίσκεψη  πραγματοποιείται «σε μια προσπάθεια να ενημερωθούμε από την ελληνική πολιτική ηγεσία, τον Έλληνα Πρωθυπουργό πρωτίστως και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, για το ποιες είναι οι δικές τους πληροφορίες που έχουν αναφορικά με το Κυπριακό, αλλά και
πώς αντιλαμβάνονται την παραπέρα πορεία». Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή θα διαβιβάσουμε και σ’ αυτούς τις δικές μας αναλύσεις, τις δικές μας απόψεις για το πώς εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, με στόχο να βρεθεί λύση, η οποία να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Πηγή: philenews.com