Χριστοδουλίδης: Δεν έχει αλλάξει στρατηγική στο Κυπριακό ο ΠτΔ

Χριστοδουλίδης: Δεν έχει αλλάξει στρατηγική στο Κυπριακό ο ΠτΔ

xris

Δεν έχει αλλάξει στρατηγική στο Κυπριακό ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ούτε κινείται εκτός του πλαισίου Γκουτέρες, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση» και απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ για αλλαγή πλεύσης, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την θετική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με τις θέσεις και πρωτοβουλίες του δημιουργεί προοπτική να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Αυτοί που θέτουν προϋποθέσεις, τόνισε, είναι η Τουρκία με τις προκλήσεις της και οι Τουρκοκύπριοι, επιχειρώντας να διασυνδέσουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς με το Κυπριακό. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι υπάρχει ξεκάθαρη διαφωνία με τις αναφορές ότι ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν επαναρχίζει ο διάλογος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά ότι συζητείται οποιαδήποτε άλλη λύση από αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι δεν σκέψεις για άλλες λύσεις, ούτε υπάρχει άλλη επιλογή στις επιδιώξεις της Λευκωσίας. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου Βρυξελλών-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό ορόσημο τη Σύνοδο των ηγετών που θα προηγηθεί τρεις μέρες νωρίτερα.

Ερωτηθείς για τις κινήσεις της Λευκωσίας, είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της συγκεκριμένα σενάρια και αναλόγως της κατάστασης που θα διαμορφωθεί θα δράσει. Για την κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακκιντζί, ανέφερε ότι αναμένεται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να δώσει ημερομηνίες στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Πηγή: kathimerini.com.cy