Δ. ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: «Έχουμε απέναντί μας μια προκλητική, σκληρή και αλαζονική Τουρκία»

By Andreas Andreou — August 27, 2017

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε την Κυριακή (27/8) ότι έχουμε απέναντί μας μια προκλητική, σκληρή και αλαζονική Τουρκία, η οποία δεν προσπαθεί καν να αποκρύψει τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις της, με αποτέλεσμα το έργο της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού προβλήματος να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο και πιο επίπονο.

sillouris-770x470

Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων και αποθανόντων της Αχερίτου και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο Συνοικισμό Αγίου Γεωργίου στην Αχερίτου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι από την τουρκική εισβολή το 1974 μέχρι και σήμερα «ο Kυπριακός Ελληνισμός δέχεται και βιώνει καθημερινά τις συνέπειες ενός δίδυμου εγκλήματος, του χουντικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, γεγονότα που άφησαν πίσω τους νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και μια Κύπρο μοιρασμένη».

Γνωρίζουμε καλά, συνέχισε «ότι η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά αποκλειστικά από την Τουρκία, της οποίας η συνεχής αδιάλλακτη στάση επιδεινώνει την κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι μια δικοινοτική διαφορά» είπε και σημείωσε πως «δεν είναι ορθολογιστικό να διαπραγματευόμαστε σήμερα επί ίσοις όροις και να χειραγωγούμαστε από τις αδικαιολόγητες και υπερβολικές απαιτήσεις της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι «οι συνεχείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης πρέπει να στοχεύουν στην κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας και να εδράζονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Εδώ και χρόνια αναλωνόμαστε σε έναν ατέρμονο πολιτικό αγώνα, που δυστυχώς μέχρι τώρα μόνο σε αδιέξοδα μας έχει οδηγήσει» ανέφερε και είπε ότι «έχουμε απέναντί μας μια προκλητική, σκληρή και αλαζονική Τουρκία, η οποία δεν προσπαθεί καν να αποκρύψει τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις της, με αποτέλεσμα το έργο της ελληνοκυπριακής πλευράς να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο και πιο επίπονο».

Εντούτοις, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής «πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι αν το Κυπριακό δεν λύνεται με απόλυτη ευθύνη της Τουρκίας, η ισχυροποίηση των θεσμών, της οικονομίας και η ενίσχυση της κρατικής δομής και οργάνωσης, είναι ζητήματα που εξαρτώνται απόλυτα από εμάς. Στην πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, ο δικός μας αγώνας πρέπει να έχει ως στόχο τη συλλογική χάραξη μιας καινούργιας εύρωστης εποχής για το κράτος».

Αφού ανέφερε ότι «οι ενέργειές μας πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου και ισοπολιτείας, απαλλαγμένου από τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την παρανομία» ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως «αυτός είναι ο έμπρακτος τρόπος ανάληψης της ευθύνης για την Κύπρο του 2017. Ο δικός μας αγώνας έγκειται στην αναδιοργάνωση των κρατικών μηχανισμών και στη συλλογική προσπάθεια για την επανίδρυση και ανάπτυξη του κράτους μας. Αγώνας για τη μετατροπή της Κύπρου σε υπόδειγμα πολιτείας δικαίου, σε πρότυπο ελεύθερου δημοκρατικού κράτους, σε μία σύγχρονη, ασφαλή, ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα».

Η αναβάθμιση και βελτίωση του κράτους μας, είπε «θα αποτελέσει παράλληλα σημαντική προϋπόθεση για την ενίσχυση της διπλωματικής μας δύναμης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του εθνικού μας ζητήματος. Πιστοί στις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας και του Ελληνισμού και σεβόμενοι την εθνική μας ταυτότητα και αξιοπρέπεια, καθώς και το ιστορικό μας παρελθόν, πολιτειακοί αξιωματούχοι, κρατικοί αρμόδιοι, αλλά και κάθε Κύπριος πολίτης σε ατομικό επίπεδο, οφείλουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και σθένος για το καλό του τόπου».

Από ΚΥΠΕ

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

    Skip to toolbar