Διαφωνούν και δέχθηκαν διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ

Διαφωνούν και δέχθηκαν διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ

Συμφώνησαν στις ημερομηνίες για άνοιγμα οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου

 akkit

Η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί ολοκληρώθηκε μετά από τρεις και πλέον ώρες στο πλαίσιο του άτυπου δείπνου των δύο. Με ανακοινωθέν τα ΗΕ ενημέρωσαν πως η συζήτηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, ήταν “ανοιχτή” και ειλικρινής.

Είναι προφανές σύμφωνα και με πληροφορίες της “Κ” πως ειπώθηκαν όλα εκείνα που έμεναν μετέωρα από το Κρανς Μοντάνα κι εντεύθεν. Κι αυτά, όσο κι αν ήταν ανάγκη να ειπωθούν, φαίνεται να επιβεβαίωσαν παράλληλα και το χάσμα ανάμεσα στις πλευρές.

Αλλωστε το ότι τα δεδομένα δεν έδειχναν προς μια θετική κατεύθυνση, το μαρτυρούσαν και οι πρώτες πληροφορίες μετά το πέρας της συνάντησης. Ουσιαστικά, και το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δικές του δηλώσεις, οι δυο πλευρές έμειναν στις θέσεις τους, και με την αναγωγή της όλης κατάστασης στα χέρια του ΓΓ των ΗΕ, διαφαίνεται πως οι διαφωνίες παραμένουν. Τώρα, έγκειται στον Αντόνιο Γκουτέρες να ορίσει ειδικό σύμβουλο στη θέση του Έσπεν Έιντε για να ξεκαθαρίσει η εικόνα μέσα από διερευνητικές επαφές με τους δυο ηγέτες, πως μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

“Παρών” το ΦΑ

Ένα από τα θέματα που δείχνουν και το κλίμα που επικράτησε και που αναμενόταν να συζητηθεί ανάμεσα στους Αναστασιάδη-Ακιντζί, ήταν και εκείνο του ΦΑ. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο τ/κ ηγέτης το έφερε στην επιφάνεια, είτε μέσω δημιουργίας επιτροπής είτε με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να συναντήσει την άρνηση του πρώτου.

Αυτό ήταν και το αναμενόμενο να γίνει από την πλευρά Ακιντζί, να φέρει δηλαδή στη συζήτηση το θέμα του ΦΑ. Από την άλλη, αναμενόμενη ήταν και η στάση που κράτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ωστόσο, αν αυτή η διαφωνία ήταν δεδομένη, ποια ήταν τα άλλα σημεία που υπήρξε διαφωνία;

Ανάμεσα σε άλλα το χρονοδιάγραμμα που φαίνεται κι αυτό ως θέμα να ειπώθηκε, ήταν από εκείνα επίσης τα σημεία στα οποία δεν τέμνονται οι δυο πλευρές, όπως και στην επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που σταμάτησε στο Κρανς Μοντάνα. Και στο τελευταίο υπάρχει διαφωνία, εφόσον το πλαίσιο Γκουτέρες που ήταν το μεγαλύτερο όφελος στην Ελβετία, μοιάζει ολο και περισσότερο να απομακρύνεται.

Το τετ α τετ

Το δείπνο τελικά ξεκίνησε στις 21:30 και η δε συμβολή της κ. Σπέχαρ σε αυτό, που κρατησε και μόνο μισή ώρα, ήταν ελάχιστη.

Το κλίμα και το πνεύμα του πως θα κυλούσε εκείνο το μικρό χρονικό διάστημα, είχε ήδη δημιουργηθεί στην τετ α τετ συνάντηση που είχαν οι δυο και η οποία πέρασε τις δυο ώρες. Κοινό σημείο επαφής και με εμφανή την αναγκη να βγει προς τα έξω πως δεν προέκυψε οτιδήποτε θετικό από το δείπνο, το άνοιγμα δυο οδοφραγμάτων, της Δερύνειας και του Απλικίου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, και ο Ακιντζί δεν είναι αρνητικός σε πιθανή κάθοδο ειδικού συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για κυπριακό. Που σημαίνει πως αμφότεροι συμφωνούν ότι λύση στις διαφωνίες θα δοθεί από το Σώμα, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως το κοινό μήνυμα που ήθελε από τους δυο ο Αντόνιο Γκουτέρες για να κάνει κίνηση.

Μένει να διαφανεί πόσο κοντά είμαστε σε αυτό τον διορισμό κι αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που λένε ότι αυτός θα γίνει σύντομα.

Η ανακοίνωση των ΗΕ

Ακιντζί: Δε θα εγκλωβιστούμε ξανά στις ίδιες μεθόδους

Το γεγονός ότι στο Κρανς Μοντάνα χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως ο δρόμος προς το Κρανς Μοντάνα δεν ήταν εύκολο, ενώ πρόσθεσε πως είναι η δεύτερη ευκαιρία που χάθηκε μετά το σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε δε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλλε έντονες προσπάθειες για λύση χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

«Τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά, στο σημείο που έφτασαν σήμερα οι εξελίξεις» ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας πως «δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε ξανά στις ίδιες μεθόδους». Οι δύο πλευρές επανέλαβε, διατηρούν τις θέσεις που είχαν στον Κρανς Μοντάνα.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο έπρεπε να θίξει γι’αυτό και κατέθεσε τις δικές τους προειδοποιήσεις.

Σχετικά με τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου, ο τουρκοκύπριος ηγέτης ευχήθηκε όπως οι σημερινές ημερομηνίες που ειπώθηκαν στον ίδιο να είναι οι τελικές.