Διαβουλεύσεις Σπέχαρ στον ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Διαβουλεύσεις Σπέχαρ στον ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

oh

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης της παρούσας κατάστασης στο Κυπριακό και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ενώπιόν του ο διεθνής οργανισμός, μετά και τις επαφές της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα έχει δύο ξεκάθαρα δεδομένα: πρώτον, είναι η βούληση των δύο ηγετών να συναντηθούν για να εξετάσουν τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, και δεύτερον, οι δυνατότητες να αρχίσει ένας ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες, εάν λάβει κανείς υπόψη του και τα πρόσθετα εμπόδια που εγείρει η τουρκική πλευρά πέραν των προκλήσεων λόγω φυσικού αερίου. 

Η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για σειρά διαβουλεύσεων. Αναμένεται ότι θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η παρουσία της κ. Σπέχαρ στη Νέα Υόρκη σχετίζεται με την αξιολόγηση της εικόνας που αποκόμισε για το Κυπριακό, μετά τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας είχε άλλες προθέσεις ως προς επαφές που θα διεξάγονταν στην Κύπρο με τους δύο ηγέτες με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σχεδίαζε να στείλει στην Κύπρο ως προσωπικό του απεσταλμένο, για να διερευνήσει με τους δύο ηγέτες τις προθέσεις τους για την επανέναρξη των συνομιλιών, τον Γάλλο πρώην Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις την περίοδο 2000-2008, Ζαν-Μαρί Γκουένο (Jean-Marie Guéhenno). Ωστόσο ενώ η Λευκωσία έδωσε τη συγκατάθεσή της, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία αρνήθηκαν, επικαλούμενες την πάγια θέση τους ότι δεν δέχονται ως απεσταλμένους του ΟΗΕ πολίτες της ΕΕ. Ο ρόλος του κ. Γκουένο θα ήταν προσωρινός. Ως εκ τούτου οι επαφές έγιναν από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ η οποία αμέσως μετά αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά δεν είχαν προβάλει ενστάσεις όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέθεσε τη στρατηγική αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στον Γερμανό Wolfgang Weisbrod-Weber, πρώην Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ για τη Δυτική Σαχάρα. Ο κ. Γκουένο ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 Πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης International Crisis Group.

Στα κείμενα που έχει μπροστά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για το Κυπριακό έχει προστεθεί και μια αναλυτική έκθεση για την ιστορία των συνομιλιών που ετοίμασε η Πρισίλα Χέινερ (Priscilla Hayner), μέλος της Ομάδας Ανωτέρων Συμβούλων Διαμεσολάβησης του ΟΗΕ (UN Standby Team of Senior Mediation Advisers), μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που έχει δημιουργηθεί για να βοηθά σε διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Αμερικανίδα εμπειρογνώμονας, που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τις επιτροπές συμφιλίωσης στη Νότιο Αφρική, επισκέφθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα την Κύπρο στα τέλη του περασμένου έτους, είχε πολλές επαφές και ετοίμασε αναλυτική έκθεση για την ιστορία των συνομιλιών. Το βιογραφικό της στην ιστοσελίδα της Ομάδας Διαμεσολάβησης αναφέρει ότι «προέβη σε εμπεριστατωμένη αξιολόγηση για τα μαθήματα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο».

Φωτίου: Η Τουρκία θέλει να ελέγχει όλη την Κύπρο

Η Τουρκία, με τη συνεχώς διογκούμενη αλαζονεία της, επιδιώκει την αποδοχή από μέρους μας, όχι απλώς των τετελεσμένων της εισβολής και της παράνομης κατοχής, αλλά την υπαγωγή ολόκληρης της Κύπρου υπό τον έλεγχό της, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. Είπε επίσης πως οι προκλήσεις της Άγκυρας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, «έχουν δυναμιτίσει το κλίμα μέχρι σημείου να φαίνεται αδύνατη η επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό τις δεδομένες συνθήκες». Σε ομιλία του στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974 Ιεροδιάκονου Βασίλη Γιάννακα, στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο εκλιπών «υπήρξε θύμα της βαρβαρότητας του Αττίλα, αλλά και της έχθρας και του μίσους που διοχέτευσε η Άγκυρα σε σημαντική μερίδα των Τουρκοκυπρίων με στόχο να προωθήσει τα διαιρετικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου». Επεσήμανε πως τα οστά του Γιάννακα και άλλων έξι ατόμων «εντοπίστηκαν το 2017 σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Γαλάτεια. Όλων τα οστά έφεραν τραύματα από σφαίρες, είτε στο κρανίο είτε στα υπόλοιπα οστά, αδιάσειστο στοιχείο της αποτρόπαιης πράξης της εν ψυχρώ δολοφονίας των έξι συλληφθέντων, ανάμεσά τους ο 17χρονος Σολωμής Σολωμού και ο πατέρας του», είπε.

 

Σημείωσε ότι «τελευταία γινόμαστε μάρτυρες της αποκάλυψης του πραγματικού προσώπου της Άγκυρας σε ό,τι αφορά και στην επίλυση του Κυπριακού. Μάρτυρες της διογκούμενης συνεχώς αλαζονείας της Τουρκίας που προσχηματικά αναφέρεται στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκει την αποδοχή από μέρους μας, όχι απλώς των τετελεσμένων της εισβολής και της παράνομης κατοχής, αλλά την υπαγωγή ολόκληρης της Κύπρου υπό τον έλεγχό της». Οι προκλήσεις της ‘Αγκυρας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, είπε, «έχουν δυναμιτίσει το κλίμα μέχρι σημείου να φαίνεται αδύνατη η επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό τις δεδομένες συνθήκες».

Δυστυχώς, σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, «στον χορό των προκλήσεων και της έντασης εισήλθαν και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που θέλοντας να είναι αρεστοί στην Άγκυρα προβάλλουν θέσεις και αξιώσεις που είναι εντελώς απαράδεκτες και εκτός οποιασδήποτε συζήτησης. Η δική μας πλευρά επιθυμεί το διάλογο και επιδιώκει την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά σε συνθήκες και με προϋποθέσεις που να το επιτρέπουν και να καθιστούν τη διαπραγμάτευση λογική και γόνιμη». Αφού είπε πως «οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι σαφείς», ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «ζητούμε μια λύση που να επανενώνει τη χώρα μας και να τερματίζει την κατοχή, μια λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης, που θα μετατρέπει την Κύπρο σε ένα κανονικό κράτος, τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους του, με όλα τα δικαιώματα και τις βασικές τους ελευθερίες διασφαλισμένες, χωρίς αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο».

Πηγή: reporter.com