Διερευνά και τις προθέσεις Ακιντζί η Σπέχαρ

Διερευνά και τις προθέσεις Ακιντζί η Σπέχαρ

Σήμερα στις 11:30 π.μ. θα δει τελικά τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στα κατεχόμενα, τη συνάντηση ζήτησε η κ. Σπέχαρ, ωστόσο η ημερομηνία ανακοινώθηκε μόλις χθες.

71Y5JTpiQzMLU2pdWh94

Πληροφορίες θέλουν τα Ηνωμένα Έθνη να βολιδοσκοπούν την κατάσταση και το ενδεχόμενο της επιστροφής στις συνομιλίες, χωρίς όμως να έχουν ιδιαίτερες προσδοκίες λόγω της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ, την απροθυμία της ε/κ πλευράς να επιστρέψει χωρίς προϋποθέσεις και την επιμονή της τ/κ πλευράς σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον «κρατικό» BRT και δημοσιεύθηκαν χθες στον τ/κ Τύπο, ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως τα όσα έγιναν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για διδάγματα, ενώ επανέλαβε τη θέση του πως θα πρέπει να υπάρξει ενδιάμεση φόρμουλα για το θέμα των φυσικών πόρων και να δημιουργηθούν δυνατότητες συνεργασίας. Οι μονομερείς προσπάθειες της ε/κ πλευράς δημιουργούν ένταση, η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει όσο δεν γίνεται αποδεκτό ότι και οι δύο κοινότητες έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο και όσο αυτό δεν αξιοποιείται για τη συνεργασία, όχι μόνο των δύο κοινοτήτων αλλά και μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί εκτίμησε πως θα πρέπει να συναντηθούν για να δουν τις προθέσεις της ε/κ πλευράς όσον αφορά την προσεχή περίοδο. Αν, δηλαδή, θα διατηρήσει τις ίδιες αντιλήψεις ή αν προσεγγίσει την κατάσταση αναζητώντας λύσεις. Ήρθε η ώρα να επιδείξουμε πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για λύση στο Κυπριακό, τόνισε.

Πηγή: politis.com.cy