Διεξάγεται αυτεπάγγελτη έρευνα για οίκους ευγηρίας από την Επ. Διοικήσεως

Διεξάγεται αυτεπάγγελτη έρευνα για οίκους ευγηρίας από την Επ. Διοικήσεως

ar

Το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεξάγει αυτεπάγγελτη έρευνα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία χώρων όπου διαμένουν άτομα με διάφορες ανάγκες που δεν μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τη βούλησή του, και τέτοιοι χώροι είναι και οι οίκοι ευγηρίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Μαρία Στυλιανίδου Λοττίδη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ με αφορμή το θάνατο 70χρονου, λόγω ασφυξίας συνεπεία στραγγαλισμού, σε οίκο ευγηρίας στη Λεμεσό, η κ. Λοττίδη είπε πως το Γραφείο της δεν έχει δεχθεί καταγγελίες για κακομεταχείριση σε οίκους ευγηρίας. Υπήρξε, σημείωσε, μόνο μια καταγγελία το 2015 για ανεπαρκή παροχή φροντίδας.

Η κ. Λοττίδη είπε πως το Γραφείο της διεξάγει τους τελευταίους τρεις μήνες αυτεπάγγελτη παγκύπρια έρευνα για κρατικούς και ιδιωτικούς χώρους όπου διαμένουν άτομα με διάφορες ανάγκες που δεν μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τη βούλησή τους, και πως χρειάζεται τουλάχιστον ακόμη ένας μήνας για να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα.

Στόχος, επεσήμανε, είναι να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα ασφαλή συμπεράσματα, βλέποντας το θέμα σφαιρικά, και να δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές.

Πηγή: reporter.com