Δικαιώθηκε η βαρυποινίτισσα Σιδερένου που δεν αποφυλακίστηκε – «Αδειάζει» το συμβούλιο το Ανώτατο

Δικαιώθηκε η βαρυποινίτισσα Σιδερένου που δεν αποφυλακίστηκε – «Αδειάζει» το συμβούλιο το Ανώτατο
ano
Δικαιώθηκε από το Ανώτατο δικαστήριο η βαρυποινίτισσα Ελένη Σιδερένου 67 ετών, η οποία «έφαγε πόρτα» από το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως Επ’ Αδεία το οποίο απέρριψε το αίτημα της για αποφυλάκιση μετά από 10 χρόνια στις Κεντρικές φυλακές, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών από το 2008 για υπόθεση ναρκωτικών.
Για την ίδια υπόθεση εκτίει ποινή φυλάκισης 23 ετών και ο σύζυγος της ενώ για ένα διάστημα στις Κεντρικές φυλακές κατέληξε και ο γιος της για υπόθεση επίσης ναρκωτικών.
Η 67χρονη αιτήθηκε αποφυλάκιση υπό όρους και κατά την συνέντευξη της στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, το Συμβούλιο της είχε θέσει όρο ότι σε περίπτωση που αποφυλακιστεί, δεν θα μπορούσε να έχει επαφές με το σύζυγο και το γιο της.
Πράγμα το οποίο θα έλεγε κανείς ότι είναι παράδοξο, αφού η βαρυποινίτισσα εδώ και 10 χρόνια που κρατείται στις Κεντρικές φυλακές, έχει επαφή με το σύζυγο της (στα πλαίσια που δικαιούνται) ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης.
Με τον όρο του Συμβουλίου, σε περίπτωση που αποφυλακιζόταν, η Σιδερένιυ δεν θα μπορούσε να επισκέπτεται το σύζυγο της στις φυλακές αλλά και το γιο της εκτός φυλακών, πράγμα το οποίο η ίδια αρνήθηκε και δήλωσε ότι προτιμά να παραμείνει φυλακές.
Το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως είπε «όχι» στην αποφυλάκιση της Σιδερένου λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος και ότι είναι επικίνδυνη.
Δικαιώθηκε στο δικαστήριο – Όλες οι εκθέσεις ήταν υπέρ της
Ο δικηγόρος της Σιδερένου, Γιάννης Πολυχρόνης, καταχώρησε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τάχιστη εξέταση της υπόθεσης και σήμερα ανακοινώθηκε απόφαση όπου η βαρυποινίτισσα δικαιώθηκε και το Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει την αίτηση αποφυλάκισης της.
Το δικαστήριο στην απόφαση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως παρέλειψε να λάβει υπόψη ουσιαστικούς παράγοντες.
Τόνισε ότι πρέπει «να λαμβάνονται υπόψη οι τυχόν προσωπικές, οικογενειακές και άλλες συνθήκες που συνηγορούν σε υπό όρους αποφυλάκισης, η ποινή που έχει εκτίσει, το ποινικό μητρώο του κρατουμένου, οι προηγούμενες ευκαιρίες που τυχόν δόθηκαν σε αυτόν από δικαστήριο ή την διεύθυνση τω φυλακών για αποτροπή υποτροπής του, οι προθέσεις και τα σχέδια του κρατουμένου για επιτυχή και νομοταγή ένταξη του στην κοινωνία, η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια έκτισης ποινής, κατά πόσο αυτός έχει έμπρακτα μετανοήσει, η έκθεση του δικανικού ψυχιάτρου των φυλακών, οι τυχόν βάσιμες πληροφορίες από την διεύθυνση των φυλακών ή την αστυνομία που δημιουργούν εύλογη υπόνοια ότι ο κρατούμενος σχεδιάζει κακόβουλες πράξεις εναντίον του θύματος, της οικογένειας ή φίλων του θύματος μετά την αποφυλάκιση του υπό όρους και ο δείκτης επικινδυνότητας του κρατουμένου».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται στην απόφαση, έχουν ετοιμαστεί συγκεκριμένες εκθέσεις, όπως από την ψυχολόγο όπου κατέγραψε ότι η ότι η Σιδερένου γνωρίζει την πράξη της, η οποία είναι καταδικαστέα ενώ, σε έκθεση της ιατρικής λειτουργού αναφέρεται στα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.
Επίσης, έκθεση του τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών ότι σε περίπτωση αποφυλάκισης της θα διαμένει στον προσφυγικό συνοικισμό Σωτήρας χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης της ως πολύ ικανοποιητικές και ότι θα συντηρείται από το εισόδημά της που θα της καταβάλλεται από την οικογενειακή επιχείρηση θερμοκηπίων όσο και από την σύνταξη που θα λαμβάνει. Επιπρόσθετα εκθέσεις μιλάνε για την μεταμέλεια της για το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.
Η διευθύντρια των φυλακών σε ότι αφορά την Σιδερένου δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση στην αποφυλάκιση της καθότι δεν έχει απασχολήσει με θέματα πειθαρχίας ή οποιασδήποτε άλλης συμπεριφοράς.
«Αδειάζει» το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως
«Διαπιστώνω πως οι εν λόγω εκθέσεις δεν αντιμετωπίστηκαν από το Συμβούλιο, δεν αξιολογήθηκαν και δεν σταθμίστηκαν με τους επτά παράγοντες που πρέπει λαμβάνονται υπόψη στην απορριπτική απόφαση του», ανέφερε ο δικαστής στην απόφαση του, τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι υπήρχαν θετικά συμπεράσματα και θετικές αξιολογήσεις που συνηγορούσαν υπέρ της Σιδερένου αυτά δεν λήφθηκαν επαρκώς υπόψη».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «δεν δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα. Μάλιστα θα προσέθετα ότι κάποιοι από τους παράγοντες που το συμβούλιο έλαβε υπόψη του για να καταλήξει στην απορριπτική απόφαση του, έρχονται σε αντίθεση και δεν συνάδουν με τις εν λόγω εκθέσεις, χωρίς να δίνεται προς τούτο οποιασδήποτε αιτιολογία. Αναφέρω ιδιαίτερα την διαπίστωση του συμβουλίου περί ύπαρξης βαθμού επικινδυνότητας και υποτροπής».
Επίσης στη απόφαση του το δικαστήριο στάθηκε και στο γεγονός ότι η Σιδερένου από τις 24.5.2016 έχει ενταχτεί στην Ανοικτή Φυλακή ενώ της παραχωρείται άδεια κάποιες φορές για να μεταβεί χωρίς συνοδεία στην οικία της. Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι είναι επικίνδυνη.
«Καταλήγω ότι η προσβαλλόμενη απόφαση πάσχει αφού διαπιστώνεται ανεπαρκής αιτιολόγηση της, καθώς και η μη διενέργεια της δέουσας έρευνας με αποτέλεσμα και το ενδεχόμενο πλάνης να μην μπορεί να αποκλειστεί», κατέληξε το δικαστήριο.
Ως εκ τούτου, έχοντας στα χέρια του την απόφαση του δικαστηρίου ο δικηγόρος της Σιδερένου, Γιάννης Πολυχρόνης, θα υποβάλει εκ νέου αίτηση για αποφυλάκιση της.
Πηγή: reporter.com.cy