Δικαστική γκάφα – Απροσεξία επηρεάζει την υπόθεση κλοπής από τραπεζικές θυρίδες

Δικαστική γκάφα - Απροσεξία επηρεάζει την υπόθεση κλοπής από τραπεζικές θυρίδες
dikas
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου με σημερινή ενδιάμεση απόφαση του έκρινε παράνομο το ένταλμα έρευνας που εκτέλεσε η Αστυνομία  στο σπίτι του ζεύγους Μάριου Λοϊζου και Σωτήρας Γεωργίου, που κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στις 28 Ιανουαρίου 2016 μετά από καταγγελίες πολιτών στην Αστυνομία ότι είχαν κλαπεί μεγάλα χρηματικά ποσά από θυρίδες που διατηρούσαν σε υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της ΣΠΕ Αλληλεγγύης στη Λάρνακα.

Η ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου εκδόθηκε μετά τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης, που έγινε ύστερα από ένσταση του συνηγόρου υπεράσπισης για το νομότυπο της έρευνας στο σπίτι του ζεύγους τον Ιανουάριο του 2016.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, όταν οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν στο σπίτι για την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το ένταλμα ήταν προβληματικό επειδή στον όρκο είχαν γραφτεί αντίστροφα οι διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας του Μάριου Λοϊζου με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί βρίσκονταν μεν στο σπίτι αλλά είχαν στην κατοχή τους το ένταλμα έρευνας για το χώρο εργασίας του.

Στην απόφαση προστίθεται ότι μετά τη διαπίστωση του λάθους οι αστυνομικοί επικοινώνησαν με τη Δικαστή που εξέδωσε το ένταλμα το οποίο και διορθώθηκε όσον αφορά τις διευθύνσεις, ωστόσο ούτε στο πρώτο ένταλμα αλλά ούτε στο διορθωμένο υπήρχε ώρα έκδοσης του.

Αφού αναφέρεται ότι «προκύπτει από τη μαρτυρία ως αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το ένταλμα έρευνας που αφορούσε τις λανθασμένες διευθύνσεις δεν φέρει ώρα έκδοσης», σημειώνεται πως «παραδεκτό και αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί και το δεύτερο ένταλμα έρευνας το οποίο επίσης δεν φέρει ώρα έκδοσης».

Σύμφωνα με την απόφαση, «η απουσία καταγραφής της ώρας έκδοσης στο δεύτερο ένταλμα έρευνας είναι καταλυτική» αφού όπως εξηγείται «σύμφωνα με την μαρτυρία είναι στα πλαίσια αυτού του εντάλματος που εκτελέστηκε η έρευνα στο σπίτι των κατηγορουμένων. Η απουσία της ώρας έκδοσης συνιστά ουσιώδες ελάττωμα και παράλειψη στην όψη του εντάλματος, σε βαθμό που το καθιστά ανύπαρκτο και κατά συνέπεια εκ των πραγμάτων, το ένταλμα δεν παρέχει εξουσία, τέτοια ώστε να μπορεί να παράξει αποτελέσματα. Στην ουσία τα αστυνομικά όργανα ποτέ δεν είχαν στα χέρια τους προς εκτέλεση, ένταλμα έρευνας».

Ακόμα στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται πως «η απουσία του χρόνου έκδοσης του εντάλματος έρευνας, αναιρεί αλλά και αφαιρεί κάθε νομοθετικό υπόβαθρο στην εκτέλεση του» ενώ κατάληξη του Κακουργιοδικείου είναι πως «στην πραγματικότητα τα αστυνομικά όργανα ποτέ δεν κατείχαν ένταλμα έρευνας»

Η έρευνα διεξήχθη “χωρίς τη ύπαρξη εντάλματος έρευνας και οτιδήποτε κατασχέθηκε στην οικία των κατηγορουμένων στα πλαίσια εκτέλεσης του επίδικου εντάλματος έρευνας, είναι παράνομη» αναφέρει το Κακουργιοδικείο προσθέτοντας πως «η ανακολουθία που παρουσιάζεται μεταξύ των μαρτύρων και των σχετικών τεκμηρίων”, επιβεβαιώνουν ότι “η κατάσχεση δυο κινητών τηλεφώνων και του χρηματικού ποσού των 1,854 ευρώ, δεν ήταν αντικείμενο σωματικής έρευνας του κατηγορουμένου κατά τη σύλληψη του, αλλά κατασχέθηκαν στα πλαίσια εκτέλεσης του εντάλματος έρευνας. Η ανυπαρξία εντάλματος έρευνας αναπόφευκτα οδηγεί και σε παράνομη κατάσχεση των αντικειμένων από την οικία του κατηγορούμενου».

Το Δικαστήριο αναφέρει επίσης πως «το σύνολο των αντικειμένων που καταγράφονται στο ημερολόγιο ενεργείας, αποτελεί κατασχεθέν προϊόν παράνομης έρευνας και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό».

Μετά την εξέλιξη αυτή το Κακουργιοδικείο όρισε την 12η Μαρτίου ως ημερομηνία για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Μάριος Λοϊζου και η σύζυγος του Σωτήρα Γεωργίου κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ότι μεταξύ 16 Μαρτίου 2015 και 22 Ιανουαρίου 2016, απέκτησαν περιουσία αξίας 313 χιλιάδων ευρώ ενώ γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι αυτή αποτελούσε προϊόν γενεσιουργού αδικήματος.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που αναγράφονται στον κατάλογο που επισυνάπτεται στο κατηγορητήριο βρέθηκαν στην κατοχή ή χρησιμοποιήθηκαν από το ζεύγος χωρίς να μπορεί να δικαιολογηθεί η αγορά τους με βάση τα νόμιμα εισοδήματα τους και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται  ακριβά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, χρυσαφικά, εξόφληση δανείων και αγορά οινοπνευματωδών ποτών.

 Πηγή: reporter.com