ΔΗΚΟ: Επιχείρηση «κλάδος ελαίας» από Τρυφωνίδη

ΔΗΚΟ: Επιχείρηση «κλάδος ελαίας» από Τρυφωνίδη

nikos

Ρόλο πυροσβέστη στο μπαρουτοκαπνισμένο τοπίο εντός του ΔΗΚΟ, επιχειρεί να αναλάβει ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Λευκωσίας, Αλέκος Τρυφωνίδης. Αναλαμβάνει πρωτοβουλία να χτιστούν γέφυρες συνεργασίας της ηγεσίας του κόμματος με τα αποβληθέντα στελέχη.

Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σήμερα Παρασκευή ενώπιον των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί, πρόταση να αρθούν οι διαγραφές στελεχών και μελών του ΔΗΚΟ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος. Η πρόταση Τρυφωνίδη ουσιαστικά καλεί τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο να δώσει κλάδον ελαίας με απόσυρση των αποφάσεων του Πειθαρχικού για αποβολή στελεχών και όλοι μαζί να πορευθούν στο συνέδριο του κόμματος προκειμένου να κατατεθούν όλες οι απόψεις και όλα τα στελέχη να εκφραστούν ελεύθερα ενώπιον των μελών του κόμματος. Ακολούθως, ελεύθερα να γίνουν εκλογές και ο κόσμος του ΔΗΚΟ να κρίνει με την ψήφο του τους εκλεκτούς του.

Ταυτόχρονα, στην πρόταση του ο Αλέκος Τρυφωνίδης προτείνει τη θεσμοθέτηση εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη βάση πλαισίου κομμάτων του εξωτερικού, ούτως ώστε να μπορεί ο καθένας να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του για οποιοδήποτε θέμα, χωρίς κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι θέτει εαυτόν εκτός κόμματος. Βασική προϋπόθεση ωστόσο της πρότασης αυτής είναι ότι θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να γίνεται σεβαστή η άποψη της πλειοψηφίας. Η πρόταση αυτή, υπέδειξε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία, σημειώνοντας επίσης ότι είναι ανοικτός για εμπλουτισμό γενικότερα της πρότασής του από απόψεις και άλλων συναγωνιστών του.

Μιλώντας στον «Φ», ο Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία αφουγκραζόμενος τις απόψεις της πλειοψηφίας της βάσης του κόμματος η οποία ανησυχεί με όσα βλέπει να διαδραματίζονται και δεν θέλει να βλέπει το κόμμα της να οδηγείται σε κίνδυνο διάσπασης. Σημείωσε ακόμα όταν υπάρχει συνοχή σε ένα κόμμα, ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει είναι ενδυναμωμένος.

Αφορμούμενος, όπως είπε, από την προτροπή των απλών ΔΗΚΟϊκών αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία για να πείσει ότι πρέπει να λειτουργήσουν συναινετικά, προκειμένου να έρθουν κοντά και οι δύο πλευρές για το καλό του ΔΗΚΟ. Διευκρίνισε ότι αναγνωρίζει ότι υπήρξε αντικαταστατική συμπεριφορά μελών, όμως το κύριο ζητούμενο είναι να υπάρχει συνοχή στο ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει εκτός από ηγετικά να λειτουργήσει και με μεγαλοψυχία. Ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει όπως πάντα σεβόμενος την πλειοψηφία του κόμματος, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα για την πρότασή του.

Στη σημερινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, δεν θα είναι παρών ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος απουσιάζει εκτός Κύπρου και η συνεδρία θα γίνει υπό την προεδρία του αναπληρωτή προέδρου Μάρκου Κυπριανού. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να ζητηθεί αναβολή συζήτησης της πρότασης μέχρι την επόμενη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, προκειμένου να είναι παρών και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, καθώς η πρόταση Τρυφωνίδη στην ουσία εξαρτάται από τον πρόεδρο του κόμματος κατά πόσο θα υιοθετηθεί ή όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει ωστόσο να αναβληθεί και η απόφαση για παραπομπή νέων μελών του κόμματος ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ο Αλ. Τρυφωνίδης σημείωσε ακόμα ότι σε μια πρώτη βολιδοσκόπηση που έκανε μοιραζόμενος τις σκέψεις του με άλλους συναγωνιστές του, βρήκε θετική αντίδραση. Θα επιδιώξει όπως είπε να έχει και επικοινωνία με τον πρόεδρο του κόμματος για να του εξηγήσει την πρότασή του, πριν τη συνεδρία του Εκτελεστικού.

Η πρόταση Αλέκου Τρυφωνίδη φαίνεται να αντικρίζεται με κάποια επιφυλακτικότητα από άλλα μέλη του Εκτελεστικού, τα οποία υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε αυτή η πρόταση να γίνει ευθύς εξ αρχής προτού ανοίξει το κεφάλαιο των διαγραφών στο ΔΗΚΟ. Βεβαία, ενδεχομένως να μην είχε γίνει αντιληπτό απ’ όλους ότι η διαδικασία θα εκινείτο με ρυθμούς εξπρές. Η μεγαλύτερη ανησυχία ορισμένων μελών του Εκτελεστικού είναι να μην προκληθούν άλλου είδους εσωκομματικές αντιδράσεις από άτομα που δούλεψαν για την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου και όπως αναφέρουν, έβρισκαν πολλές φορές απέναντι τους κάποια από αυτά τα άτομα που οδηγούνται ενώπιον του Πειθαρχικού, να εργάζονται για μιαν άλλη υποψηφιότητα.

«Ακούγεται καλή σαν πρόταση, αλλά δεν το βλέπω να λειτουργεί», ανέφερε στον «Φ» μέλος του Εκτελεστικού. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η κάθε πρόταση θα πρέπει να συζητείται εφόσον και όταν κατατεθεί ενώπιον των μελών των κομματικών οργάνων και δεν μπορεί να γίνει δημόσια συζήτηση.

Η σημερινή συνεδρία του Εκτελεστικού θα ασχοληθεί με την παραπομπή και νέων μελών στο Πειθαρχικό, καθώς επίσης και με τον διορισμό νέου μέλους του Πειθαρχικού μετά την παραίτηση Ανδρέα Μερακλή. Η επόμενη συνεδρία του Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι ορισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα. Ενώπιον του, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γγ του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούτας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, εκκρεμούν ακόμα έξι περιπτώσεις από τους 22 που είχε αρχικά αποφασιστεί η παραπομπή τους στο Πειθαρχικό.

«Κουβέντες του καφενέ στο ΡΙΚ» 

Ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Ορφανίδης σχολιάζοντας παρέμβαση στο Πρωινό Δρομολόγιο του παραιτηθέντα από το ΔΗΚΟ πρώην δημάρχου Λακατάμιας Μάριου Μαρκίδη, χαρακτήρισε σε ανάρτηση του στο facebook κουβέντες του καφενέ τα όσα λέγονται. «Τουλάχιστον λίγη «τσίπα» δεν βλάπτει να έχουν ορισμένοι», έγραψε. «Ακούοντας σήμερα στο πρωινό δρομολόγιο τον αυτο-παραιτηθέντα κ. Μαρκίδη, να λέει ένα σωρό ασυναρτησίες, όπως για παράδειγμα ότι δεν ρωτήθηκε κατά πόσο θα είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος, θέλω να εκφράσω κάποια εύλογα ερωτήματα: Κύριε Μαρκίδη, θα μας τρελάνεις; Ερωτήθηκες καμιά φορά για προηγούμενες αποφάσεις; Επίσης, ξεκάθαρα δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα υποστήριζε την υποψηφιότητα του κόμματός του. Υπάρχει κόμμα στην Κύπρο που θα ανεχόταν τέτοιες συμπεριφορές, ειδικά από πρόεδρο Τοπικής Επιτροπής του;», ανέφερε.

Πηγή: philenews