Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό και τριμερής συνεργασία στις επαφές ΥΠΕΞ

Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό και τριμερής συνεργασία στις επαφές ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου

nikoss

Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Λιβάνου, το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις και η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Λιβάνου και Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Λίβανο, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνομιλίες που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil, οι δύο Υπουργοί «προχώρησαν σε ανασκόπηση ολόκληρου του εύρους των διμερών σχέσεων Κύπρου – Λιβάνου».

Ειδικότερα, αναφέρεται, «συζήτησαν για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον πολιτικό, στον στρατιωτικό και στον οικονομικό τομέα».

Προστίθεται ότι «στο επίκεντρο τέθηκε, επίσης, η συνεργασία μεταξύ ΕΕ – Λιβάνου, το Κυπριακό και οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, όπως επίσης και οι σχεδιασμοί για σύγκληση Τριμερούς Συνάντησης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Λιβάνου».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Λιβάνου παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του Κύπριου ομόλογου του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης «έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Saad Hariri».

«Τη συνάντηση τους απασχόλησαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου, οι σχέσεις ΕΕ – Λιβάνου, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η συμμετοχή της Κύπρου στα επικείμενα Συνέδρια των Παρισίων και Βρυξελλών, προς ενίσχυση του Λιβάνου και των δομών του, καθώς και για αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος», αναφέρεται.

Εξάλλου, σημειώνεται, «το πρωί, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στους διαπιστευμένους Πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία με έδρα τη Βηρυτό (Αλγερί ας, Μπαγκλαντές, Μαλαισίας, Ουρουγουάης και Πακιστάν), με τους οποίους συζήτησε περιφερειακά και διμερή ζητήματα, καθώς και θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για τις χώρες αυτές». ατά τη διάρκεια της συνάντησης, προστίθεται, ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στον Λίβανο, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βηρυτού Elias Audi, ενώ ξεναγήθηκε στην Έκθεση «Βηρυτός, Πόλη της Συνύπαρξης» των γνωστών Κυπρο– Λιβανέζων  καλλιτεχνών Λένας και Χίλντας Κελεκιάν», αναφέρεται.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

 Πηγή: kathimerini.com