Δίνει απαντήσεις και ξεκαθαρίζει προθέσεις στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Πρόεδρος

Δίνει απαντήσεις και ξεκαθαρίζει προθέσεις στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Πρόεδρος

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον δεδομένης της κατάστασης στασιμότητας στην οποία έχει περιέλθει η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό αναμένεται η σημερινή ομιλία-προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του στις πέντε το απόγευμα ώρα Κύπρου, και θα μιλήσει μετά τους Προέδρους της Σερβίας, της Αϊτής και της Κορέας. 

cache_846x3000_Analog_medium_248822_207170_2192017

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να τονίσει με έμφαση την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για συνέχιση της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Συναφώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε εκτενείς αναφορές για τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο ελβετικό θέρετρο τον περασμένο Ιούλιο, επεξηγώντας με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή, για την αποτυχία κατάληξης σε συμφωνία, παρά τα βήματα στα οποία προέβη προς την κατεύθυνση αυτή η ε/κ πλευρά, ως αποτέλεσμα της τουρκικής απροθυμίας ν’ αποδεχθεί κατάργηση των επεμβατικών της δικαιωμάτων και απόσυρση του στρατού της από το νησί.

Υπενθυμίζεται πως αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκούτερες, ο οποίος το Σάββατο θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

 

reporter cy