ΕΔΕΚ: Η αποδόμηση του ΠτΔ και η Νέα Στρατηγική

ΕΔΕΚ: Η αποδόμηση του ΠτΔ και η Νέα Στρατηγική

EDEK

Σε πρώτη αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος για τις προεδρικές εκλογές προέβη χθες η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ σε μια πολύωρη συνεδρία της. Η συζήτηση έγινε στη βάση εγγράφου- απολογισμού, το οποίο ετοίμασε η αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μαρία Βασιλειάδου.

Στην ομιλία της ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, η κ. Βασιλειάδου αναφέρθηκε στις διεργασίες των κομμάτων του ενδιάμεσου που οδήγησαν τελικά στη συνεργασία στήριξης της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου.  Στάθηκε ιδιαίτερα στην πολεμική που δέχθηκε η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Στη συνέχεια προέβη σε αυτοκριτική υποδεικνύοντας ότι:

-Επικοινωνιακά δεν έγινε εφικτό να αποδομηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης.
-Παρά τη διαφήμιση σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και άλλα σποτ, δεν έγινε εφικτό να πεισθούν οι πολίτες για τις θέσεις του υποψηφίου στην εσωτερική διακυβέρνηση. Η παρουσίαση και ανάλυση αυτών των θέσεων ήταν επιδερμική.
-Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, άργησε να παρουσιαστεί με αποτέλεσμα να αφεθεί χρόνος στους αντιπάλους να χτίσουν πάνω στην ανασφάλεια και τον φόβο του καινούργιου και διαφορετικού.
-Απέτυχε να φανεί η πολυφωνία και ο πλουραλισμός, στοιχεία που αποτελούσαν ένα δυνατό σημείο του υποψηφίου μας. Στις τηλεοπτικές εμφανίσεις, παρουσιάζονταν πάντα τα ίδια άτομα. Παρόλες τις παραινέσεις μας.
-Δεν καταφέραμε να αναδείξουμε το Κυπριακό ως το κύριο σημείο αιχμής της προεκλογικής, που αποτελούσε και το αδύνατο σημείο των δύο άλλων, που ακολούθησαν κοινή γραμμή.
-Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους ανένταχτους πολίτες.
-Ο Μαλάς αφέθηκε στο απυρόβλητο, όπως και οι πολιτικές Χριστόφια της πενταετίας διακυβέρνησης του.
-Δεν υπολογίστηκε επαρκώς η διάσπαση εντός ΔΗΚΟ. Δεν έγινε η σωστή διαχείριση του εσωκομματικού προβλήματος έγκαιρα.

Σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ που ακολούθησε αναφέρεται ότι κατατέθηκαν εισηγήσεις από πλευράς αξιωματούχων του κόμματος, των επαρχιακών επιτροπών και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής επί των θεμάτων που τέθηκαν.

Οι εισηγήσεις αφορούσαν το πώς θα μπορέσει το κόμμα να ενισχύσει την πολιτική του παρέμβαση μέσα από συγκριμένες δράσεις, πώς θα βελτιωθεί η διοικητική δομή ώστε να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στις υποχρεώσεις που προκύπτουν και πώς θα γίνει περαιτέρω ενίσχυση της οργανωτικής δομής του κόμματος.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε από πλευράς της ΕΔΕΚ όπως συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για τη συνέχιση της συνεργασίας των δυνάμεων που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις προεδρικές στη βάση του πολιτικού πλαισίου που συμφωνήθηκε, καθώς επίσης και της διερεύνησης των δυνατοτήτων κοινοβουλευτικής συνεργασίας αυτών των δυνάμεων.

Ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος έχει εξουσιοδοτηθεί να κωδικοποιήσει τις συγκεκριμένες εισηγήσεις που έχουν γίνει και να ετοιμαστεί ένα νέο έγγραφο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση σε προσεχή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Πολιτικό Γραφείο.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος