Εύφλεκτη ανάμιξη Κυπριακού και Φ.Α.

Εύφλεκτη ανάμιξη Κυπριακού και Φ.Α.

eu

Κράμα λίαν εύφλεκτο αναδύεται από την προσπάθεια πρόσμιξης, από την τουρκική πλευρά, του Κυπριακού και του Φυσικού Αερίου. Οι συγκλίσεις Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που αναλύονται σήμερα από την «Κ», είχαν – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – κλείσει το κεφάλαιο υδρογονάνθρακες, σε επίπεδο ομοσπονδιακής αρμοδιότητας και διαχείρισης εσόδων.

Η ρητορική Τουρκίας-τ/κ πλευράς, άλλαξε άρδην, συμπαρασύροντας το Κυπριακό μέσα από το Φ.Α. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα βάζει περίεργα «αναχώματα» σε παρασκηνιακές κινήσεις του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη στην «Κ», δεν αποκλείει οι κινήσεις της Τουρκίας στο τεμάχιο 3 να επαναληφθούν και στο 10, καθώς τα σκάφη της Exxon αναμένονται από βδομάδας.

Στο μεταξύ η σύλληψη στον Έβρο δύο Ελλήνων στρατιωτικών κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα να δηλώνει ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης, ενώ τονίζει επίσης ότι ο λαός της Κύπρου μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της και δεν είναι θέμα εταιρίας.

Διαβάστε τα αναλυτικά ρεπορτάζ των Μιχάλη Τσικαλά, Απόστολου Ζουμπανιώτη, Νίκου Στέλγια και Βασίλη Νεδου στην έντυπη «Κ» της Κυριακής.