Είναι ένα έργο δύσκολο

Είναι ένα έργο δύσκολο

Ο Γιώργος Κούμας μετά το πέρας της ΓΣ της ΚΟΠ της περασμένης Τρίτης είναι ο νέος πρόεδρος της ΚΟΠ μέχρι το 2023, καθώς εξασφάλισε τη στήριξη 15 σωματείων (από τα 17 που έχουν δικαίωμα ψήφου).

b_koumas

Η αλλιώς η εισαγωγή στη νέα εποχή της ΚΟΠ, μετά τη 17ετια του Κωστακη Κουτσοκούμνη στο ύπατο αξίωμα του Κυπριακού ποδοσφαίρου
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δυο σωματεία που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Κούμα είναι η ΑΕΛ και η Ομόνοια.

Τα σωματεία που στήριξαν την υποψηφιότητα δεν είπαν ανοικτά οτιδήποτε, αλλά εργάστηκαν για την εκλογή του, που ήταν εύκολη ενώ από τα σωματεία που δεν στήριξαν υπήρξε χλιαρή αντίδραση από την Ομόνοια.

Οι λόγοι της μη, η της χλιαρής αντίδρασης οφείλονται στο οικονομικό. Όλα τα σωματεια έχουν να ανταποκριθούν στα κριτήρια Μαρτίου ενώ η πλειοψηφία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Άρα προτιμούν την τακτική του ρεαλισμού για να επιβιώσουν. Δεν είναι ώρα τώρα να τα βάλει κανείς με την ΚΟΠ.

Ο Γιώργος Κούμας δεν αποτελεί το πλέον συμπαθές πρόσωπο ανάμεσα στο φίλαθλο κοινό, συγκεντρώσας πολλά πυρά. Είναι ιδιοκτήτης ομίλου παραγωγής, εξασφάλισης και πώλησης τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω συνεργασιών με κολοσσούς του εξωτερικού. Η διάθεση τηλεοπτικού περιεχομένου σε πλατφόρμες της Κύπρου έχει συζητηθεί πολύ, ενώ το θέμα του έφθασε και μέχρι τη Βουλή, χωρίς ωστόσο να προκύψει οτιδήποτε.

Ο ίδιος σε σχετική του δήλωση για το ότι τα επαγγελματικά του συμφέροντα εμπλέκονται με τη θέση του στην ΚΟΠ συνιστώντας αυτό που λέμε ασυμβίβαστο, είπε: «Αυτή τη στιγμή εκπροσωπώ την ΟΥΕΦΑ στις δύο μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται Την TIM και την CIA. Για το Τσάμπιονς Λιγκ και τις Εθνικές ομάδες η ΟΥΕΦΑ γνωρίζει την επαγγελματική μου ενασχόληση και δεν είχε κανένα θέμα. Από τη στιγμή που υπάρχει διαφάνεια δεν βλέπω το λόγο να υπάρχει θέμα. Οπόταν νιώθω άνετα με αυτό».

Υπάρχει στην όλη εικόνα και η φιλία του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Κατά καιρούς αποδίδονται κατηγορίες κατά του προέδρου ΔΗΣΥ, ότι επιδιώκει εμπλοκή και έλεγχο του κυπριακού ποδοσφαίρου μέσω του Γιώργου Κούμα.

Υπάρχει κατά του ατόμου του σε έντονο βαθμό το κύριο γνώρισμα του κάθε μικρόκοσμου, που λέγεται προκατάληψη. Με τις πράξεις του θα πρέπει να κάνει τον κόσμο να τον δει διαφορετικά . Με άλλα λόγια να τον αντικρύσει με μειωμένη προκατάληψη. Γιατί το να την εξαλείψει είναι αδύνατον.

Ο νέος πρόεδρος έκανε πάντως καλή αρχή. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και την εκπομπή «Coach Μάριος» τη περασμένη Τετάρτη (την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του) φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους αναφορικά με την αρλουμπολογία που κυκλοφόρησε τελευταία εκ μέρους μικρών σωματείων για αύξηση των ομάδων.
Για το πρωτάθλημα με 12 ομάδες, είπε: «Είναι δεδομένο. Είναι απόφαση την οποία θα υλοποιήσουμε. Θα του δώσουμε το χρόνο του πρωταθλήματος με 12 ομάδες και θα το κρίνουμε στο τέλος. Θα είναι έξι πάνω και έξι κάτω στη δεύτερη φάση. Θα πέφτουν δυο και θα ανεβαίνουν δυο. Θα δούμε αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο αριθμός των γκρουπ».

Παρουσιάστηκε ενοποιητικός απαντώντας ως εξής στο ερώτημα για το αν μίλησε με Ομόνοια και ΑΕΛ: «Σαν πρόεδρος δε διαχωρίζω σωματεία. Φυσικά και συναντήθηκα. Δεν υπάρχει ψήφος κατά ή αποχή για μένα. Είμαι πρόεδρος της ΚΟΠ για όλους. Το πιο σημαντικό σημείο είναι ο ανοικτός διάλογος με τα σωματεία μας. Τα σωματεία είναι το ποδόσφαιρο. Θέλω να μικρύνω την απόσταση ανάμεσα σε σωματεία και ομοσπονδία».

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του στο θέμα της ταυτοποίησης. Την μεταφέρουμε γιατί αφήνεται από κάποιους η εντύπωση ότι το θέμα …. Φρενάρισε Κάθε άλλο : «Θεωρούν κάποιοι πως είναι προσωπικό δεδομένο αλλά σε πόσα θέματα στη ζωή μας πρέπει να παρουσιάσουμε ταυτότητα; Ίσως να υπάρχουν προβλήματα, π.χ. το γεγονός πως γίνεται μόνο από τα γραφεία της ομοσπονδίας. Το μέτρο είναι προσωρινό γιατί πρέπει να βρούμε τις λύσεις. Αν υλοποιηθεί η κάρτα φιλάθλου, δε θα έχουμε τα μέτρα που έχουμε σήμερα. Υπάρχουν διεθνή δεδομένα, η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση».

Υπάρχουν και τρία επί μέρους θέματα που έθιξε ο νέος πρόεδρος στην ομιλία του. Σχέδιο ημιεπαγελματισμού στο χώρο της διαιτησίας με παράλληλη δημιουργία σχολής διαιτησίας , ανέγερση σπιτιού των εθνικών ομάδων και εκ νέου αξιολόγηση κινήτρων και μηχανισμών πίεσης για αξιοποίηση των Κυπρίων παικτών.

Για το θέμα της διαιτησίας τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα γιατί δεν είναι τόσο θέμα καταρτισμού και επάρκειας αλλά ήθους. Είναι και θέμα πόσο τρωτός η ευάλωτος είναι κάποιος που αναλαμβάνει να διαιτητεύει το θέμα του σπιτιού των εθνικών ομάδων είναι μια ιστορία που ακούμε χρόνια και …αναμένουμε, (χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία ενώ για τους Κύπριους ποδοσφαιριστές το πρόβλημα δεν λύνεται με μέτρα κατά σωματείων, αλλά με παραγωγή παικτών. Ένα κρατικό ποδοσφαιρικό σχολείο ( κατά τα πρότυπα των πρώην ανατολικών χωρών) ενδεχομένως να είναι η λύση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Κούμας έχει πολλή δουλειά μπροστά του μέχρι το 2023, όταν και θα κριθεί το έργο του ως Πρόεδρος πλέον της ΚΟΠ.

Ποιος είναι ο Γιώργος Κούμας

Ο Γιώργος Κούμας, εδώ και επτά χρόνια ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟΠ. Στην ΚΟΠ εισήλθε μέσω του Εθνικού Άχνας, παρόλο που διετέλεσε πρόεδρος της Έ Ν Π , ομάδα της γενέτειρας του. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα Διοικητικά της ΚΟΠ το 2005 όταν εξελέγη για πρώτη φορά στο Δ Σ στη θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα.

Διατηρεί φιλίες στην Κύπρο και το εξωτερικό, πιο γνωστή από τις οποίες είναι η αυτή με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σχέση φιλίας διατηρούσε και με τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Ο Γιώργος Κούμας έχει και αντιπάθειες . Τον περασμένο Οκτώβριο το πολυτελές αυτοκίνητό του καταστράφηκε ολοσχερώς από εμπρηστές.
Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Γερμανία κι επιστρέφοντας στην Κύπρο ξεκίνησε να εργάζεται ως ξεναγός, επεκτείνοντας μετά τις δραστηριότητές του στον αθλητικό τουρισμό. Ανήγειρε έναν όμιλο παραγωγής, εξασφάλισης και πώλησης τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω συνεργασιών με εταιρείες του εξωτερικού.

Η έδρα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας του βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της πρώην LTV, στα Πυργά, που αγόρασε το 2014. Διαθέτει τηλεοπτικό περιεχόμενο και σε πλατφόρμες της Κύπρου.

Παράλληλα με τη δράση του στην Κ Ο Π , έχει συμμετοχή σε θέματα Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, ων παρατηρητής αγώνων UEFA ενώ είναι μέλος της Επιτροπής της UEFA για την Ασφάλεια των Σταδίων.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημεριδά Καθημερινή