Εισήγηση Προέδρου Αναστασιάδη για επέκταση της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου με συμμετοχή Ιταλίας

Εισήγηση Προέδρου Αναστασιάδη για επέκταση της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου με συμμετοχή Ιταλίας

Με εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, έγινε αποδεκτό όπως η τριμερής συνεργασία να επεκταθεί και με τη συμμετοχή της Ιταλίας.

imagew-2-69

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ιταλία θα ενταχθεί στη σημερινή τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν περίπου δύο μήνες, προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, έγινε αποδεκτό η τριμερής συνεργασία να επεκταθεί και με τη συμμετοχή της Ιταλίας».

Ανέφερε ότι ενημερώθηκε σχετικά ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε θετικά αλλά δεν ήταν δυνατόν να βρίσκεται χθες στην Κύπρο. Ωστόσο θα βρίσκεται στην επόμενη συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 στην Κρήτη.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «για τα θέματα ενέργειας, αλλά και για πολλά άλλα που απασχολούν αυτές τις τριμερείς συναντήσεις είναι σημαντικό να έχουμε και κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και άλλες χώρες της περιοχής μας. Δηλαδή να τις επεκτείνουμε σε πολυμερείς συναντήσεις έτσι ώστε μέσα από τη συζήτηση των θεμάτων, των προβλημάτων που μας απασχολούν να αναληφθούν και κοινές δράσεις ώστε να υπάρχουν και περισσότερα θετικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση για την τριμερή σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η πραγματοποίηση της έχει ήδη καθοριστεί για τις αρχές του 2018, στην Κύπρο, με τη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν η Ιταλία μπορεί να συμμετάσχει και στο τριμερές σχήμα με τον Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ακριβώς υπάρχει η υποδομή, στις 5 Δεκεμβρίου θα γίνει η δεύτερη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας μάλιστα στην παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ – θέλουμε την ΕΕ να συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις διαβουλεύσεις – και δεν θα απέκλεια μια τέτοια εξέλιξη και σε επίπεδο αρχηγών Κυβερνήσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ