Έλληνας ΥΠΕΞ: Το ονοματολογικό της πΓΔΜ μπορεί να λυθεί τους επόμενους μήνες

Έλληνας ΥΠΕΞ: Το ονοματολογικό της πΓΔΜ μπορεί να λυθεί τους επόμενους μήνες
Στην εκτίμηση ότι το ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ θα έχει λυθεί μέσα στους επόμενους μήνες, προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.
cache_846x3000_Analog_medium_299857_71101_222018

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Αθήνα θα υποβάλει μέσα στον Φεβρουάριο πακέτο συνολικής λύσης ενώ σημείωσε ότι «στη ζωή, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους Γόρδιους Δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια θέματα».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική που δημιουργείται μετά την αλλαγή ηγεσίας στην πΓΔΜ και υποστήριξε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και το συνολικό συμφέρον της περιοχής να λυθεί το ζήτημα.
Αναφορικά με το πακέτο λύσης που θα καταθέσει η Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν θα είναι ένα κείμενο το οποίο θα περιέχει μόνο τις ελληνικές θέσεις αλλά ούτε και ένας έτοιμος συμβιβασμός. «Θα είναι ένα κείμενο που θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε», τόνισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι περισσότερες από εκατό χώρες κάνουν χρήση του ονόματος Μακεδονία και σημείωσε ότι σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν λυθεί «διεθνώς, θα μείνει ένα σκέτο “Μακεδονία” και έτσι δεν θα υπάρχει όφελος και στις διμερείς μας σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τα συλλαλητήρια ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πρόκειται για δημοκρατικό δικαίωμα και υπογράμμισε ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό. «Υπάρχουν απλά άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από άλλη σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο και τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή αλλά να μην αφήσουμε να μας παγιδεύει», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ