Εντός του 2018 Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ κάτω από την ίδια στέγη

Εντός του 2018 Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ κάτω από την ίδια στέγη

Προχωρά εντός του 2018 και συγκεκριμένα το φθινόπωρο η συστέγαση του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ σε ενιαίο κτίριο, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη να δηλώνει σήμερα ότι η κίνηση αυτή θα αποφέρει μείωση του διοικητικού κόστους και της γραφειοκρατίας.

cache_846x3000_Analog_medium_265296_112620_2112017

Μιλώντας το πρωί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2018, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι πρόκειται για «κορυφαία μεταρρύθμιση, που αποτελεί τομή στη λειτουργία του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς», τα αποτελέσματα της οποία θα είναι εμφανή τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για δημοσίευμα που κάνει λόγο για προβλήματα σε ό,τι αφορά το κτίριο, ο Υπουργός ανέφερε ότι το δημοσίευμα «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», καθώς περιέχει ετεροχρονισμένες αναφορές. Αναφέρθηκε επίσης σε «ψιθύρους», κάποιοι από τους οποίους αποτυπώθηκαν πριν από δύο χρόνια και επαναφέρονται προεκλογικά.

Ο κ. Φωκαΐδης έκανε ακόμη λόγο για «μάχη» σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση στο κτίριο, που πολλοί προσπάθησαν να μπλοκάρουν ώστε να μην πραγματοποιηθεί.

«Συγκρουόμαστε με αντιλήψεις και συμφέροντα μιας γραφειοκρατίας που δεν θέλει την αλλαγή», είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στο δρόμο της αλλαγής και το δημοσίευμα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Ο Υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στην περασμένη πενταετία, ανέφερε εξάλλου ότι «παραλάβαμε την ΕΦ λαβωμένη βαριά από την τραγική περιπέτεια του Μαρί», με συσσωρευμένα προβλήματα που ταλάνιζαν το μόνιμο προσωπικό και με μια φυγοστρατία που έφτασε τους 1.000 Εθνοφρουρούς ετησίως.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος, όπως και κάθε φυσιολογικό κράτος, πρέπει να μπορεί να εγγυάται τη δική της ασφάλεια, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Αθήνα, είπε ότι ο αναβαθμισμένος κοινός αμυντικός σχεδιασμός Ελλάδας-Κύπρου διευρύνεται σήμερα και αναβαθμίζεται περαιτέρω μέσα στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.

Τόσο σε επιχειρησιακό-επιτελικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, η συνεργασία με την Ελλάδα είναι σήμερα στο υψηλότερο σημείο, είπε.

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε ακόμη στην αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου, μέσα από στρατιωτικές συμφωνίες και συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο, αλλά και με κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία. Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία παραμένουν σταθερές και αναβαθμιζόμενες.

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα, περιορίστηκε να αναφέρει ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα της Α’ φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης της ΕΦ (2016-2020), η πορεία υλοποίησης προχωρά κανονικά και βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης της επικαιροποίησης του σχεδιασμού για τη Β’ Φάση (2012-2025).

Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι αναμένεται να κατακυρωθεί περί το τέλος του έτους  διαγωνισμός που διεξάγεται από το Γενικό Λογιστήριο για ανάθεση της τροφοδοσίας της ΕΦ σε εταιρίες παρασκευής έτοιμου φαγητού.

Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη, την αποδέσμευση 300 ατόμων στην ΕΦ που ασχολούνται αποκλειστικά με την τροφοδοσία και άλλων 50 ατόμων που απασχολούνται μερικώς με το θέμα αυτό, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τα ΚΨΜ.

ΚΥΠΕ