Επαναρχίζει η αποστολή βοήθειας σε εγκλωβισμένους

Επαναρχίζει η αποστολή βοήθειας σε εγκλωβισμένους

egk

Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η επανέναρξη της αποστολής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί, όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Φωτίου, από το σε ποιες ενέργειες έχουν σκοπό να προβούν οι κατοχικές αρχές, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί οποιαδήποτε μέτρο το οποίο ενέχει κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενέργειες και από πλευράς των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα φαινόμενα μη σωστής αξιοποίησης της βοήθειας που αποστέλλεται.

Σε δηλώσεις του επίσης στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε πως επικοινώνησε με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία ήλθε σε επαφή με το κατοχικό καθεστώς, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών πως μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, αφού οι «αρχές» στα κατεχόμενα, προχωρήσουν με τις δικές τους διαδικασίες, θα μπορέσει να επαναρχίσει η διαδικασία.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε πως «θα περιμένουμε να δούμε στην πράξη τι θα γίνει», σημειώνοντας πως «οι υπηρεσίες του κράτους είναι έτοιμες να επαναρχίσουν τη διαδικασία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους μας».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενδείξεις. Βρισκόμαστε στη διαδικασία της διευκρίνισης των λεπτομερειών», είπε. Ερωτηθείς αν αναμένεται εντός της εβδομάδας να επαναρχίσει κανονικά η αποστολή βοήθειας στους εγκλωβισμένους από τις ελεύθερες περιοχές, είπε πως δεν έχει να πει κάτι επί αυτού και πως «σίγουρα είμαστε σε συνεννόηση με τις τ/κ αρχές για το θέμα αυτό».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος