Επανεκκίνηση ή οριστική ταφόπλακα στη διαδικασία στη Νέα Υόρκη

Επανεκκίνηση ή οριστική ταφόπλακα στη διαδικασία στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, και συγκεκριμένα στις συναντήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες-στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού-με όλους τους εμπλεκόμενους παίχτες του Κυπριακού, στρέφεται αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.  

Ο χορός των επαφών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ άνοιξε με τη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

View image on Twitter
Όσον αφορά το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, όπου φθάνει σήμερα, θα έχει αύριο Τρίτη διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας  Σεργκέι Λαβρόφ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας  Γουάνγκ Γι και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.Μεθαύριο Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με μέλη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, με μέλη του Συνδέσμου AIPAC, καθώς και με μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγαλύτερων Αμερικανο-Εβραϊκών Οργανώσεων (Conference of the Presidents of Major American Jewish Organisations).  Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τη Γ.Γ. της Κοινοπολιτείας κα Πατρίσια Σκότλαντ.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Οργανώσεων Κυπρίων Αμερικής.

Όπως έχει προαναφερθεί, την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα των Η.Ε.

Αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο στις 23 του μήνα, συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

reporter cy