Επιμένει ο αεροπειρατής – «Εαν εκδοθώ στην Αίγυπτο διατρέχω κίνδυνο να βασανιστώ»

Επιμένει ο αεροπειρατής - «Εαν εκδοθώ στην Αίγυπτο διατρέχω κίνδυνο να βασανιστώ»
anthropoi
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφύλαξε σήμερα την απόφαση του στην έφεση που άσκησε ο εκζητούμενος από τις αιγυπτιακές αρχές, Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά, κατά της απόφασης του Ανωτάτου με την οποία απορρίφθηκε η  αίτηση του  για έκδοση εντάλματος Habeas Corpus με στόχο την άμεση αποφυλάκιση του.
Ο Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές από τις  30 Σεπτεμβρίου του 2016, ημερομηνία κατά την οποία το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε την έκδοση του στην Αίγυπτο προκειμένου να δικαστεί για τη διενέργεια της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου 2016.
Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Αιγύπτιος δεν εκζητείται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή τοποθετήσεις, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αλλά για το ποινικό αδίκημα της αεροπειρατείας που παραδέχθηκε ότι διέπραξε. Δέχθηκε επίσης τις διαβεβαιώσεις από τις αιγυπτιακές αρχές ότι ο εκζητούμενος θα τύχει δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος, επιμένει να προβάλει, μέσω της δικηγόρου του, τη θέση ότι  εάν εκδοθεί στην Αίγυπτο τότε διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη.
Σε περίπτωση πάντως που το Ανώτατο απορρίψει την έφεση του αυτή, τότε θα έχει πια εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεση του για να πετύχει την αποφυλάκιση του και  θα πρέπει να εκτελεστεί η πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου για έκδοση του στη χώρα του, με τον τελικό λόγο να ανήκει πλέον στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, εάν και εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του πενταμελούς Εφετείου, οι δύο πλευρές αγόρευσαν στη βάση των θέσεων τους με το Δικαστήριο να επιφυλάσσει την έκδοση της απόφασης του σε κατοπινό στάδιο.
Η δικηγόρος του Αιγύπτιου ζήτησε κατά την αγόρευση της την άδεια του Δικαστηρίου προκειμένου να παραπεμφθεί προδικαστικό αίτημα στο Δικαστήριο της ΕΕ σε σχέση με την ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά τη διαδικασία εξέτασης παραχώρησης  πολιτικού ασύλου.
Σημειώνεται ότι  ο Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά καταχώρησε αίτηση για πολιτικό άσυλο  η οποία απορρίφθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου.
Ακολούθως καταχώρησε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόρριψης της αίτησης του η οποία και εκκρεμεί. Η πλευρά της υπεράσπισης του Αιγύπτιου θεωρεί ότι το Ανώτατο δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για το habeas corbus, προτού εξεταστεί αυτή η προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο.
Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης όπως δοθεί αναβολή στην ακρόαση για να υποβάλει γραπτό αίτημα για το θέμα της προδικαστικής παραπομπής στο Δικαστήριο της ΕΕ, λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα το εξετάσει συνολικά με την απόφαση του για το habeas corbus.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Αιγύπτιος είχε ασκήσει και έφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου η οποία επίσης απορρίφθηκε από το Ανώτατο, το οποίο έκρινε ότι θα μπορούσε να ασκήσει μόνο το ένδικο μέσο της αίτησης για έκδοση προνομιακού εντάλματος (Habeas Corpus).
Πηγή: reporter.com.cy