Επίθεση ΕΕ για δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ

Επίθεση ΕΕ για δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ

Οι νέοι δασμοί, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών, αποτελούν τα αντίποινα των Ευρωπαίων στους δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις περισσότερες χώρες του κόσμου, μη εξαιρουμένων στενών συμμάχων τους.

Η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς δεν μας άφησε καμία άλλη επιλογή δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Οι κανόνες, που διέπουν το διεθνές εμπόριο, δεν μπορεί να παραβιάζονται, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την πλευρά μας δήλωσε η κα Μάλμστρεμ, διευκρινίζοντας ότι αν οι ΗΠΑ ακυρώσουν τους δικούς τους τελωνειακούς δασμούς, τότε και τα ευρωπαϊκά μέτρα θα ακυρωθούν.

Πριν από την Ε.Ε., το Μεξικό, που επίσης πλήττεται, έθεσε σε εφαρμογή μέτρα αντιποίνων εναντίον της Ουάσιγκτον.

Ο Καναδάς αναμένεται να ακολουθήσει στις αρχές Ιουλίου, προσδίδοντας στην υπόθεση διαστάσεις παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Ο κίνδυνος προβάλλει, ακόμη, μεγαλύτερος, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδιάζει να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ιδίως ιαπωνικών και γερμανικών εταιρειών.

Ο φόβος περί κλιμάκωσης της σύγκρουσης θορύβησε, ήδη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έκλεισαν χθες στο κόκκινο.