“Έπρεπε να πέσει ο νεκρός στο οδόφραγμα για να γίνει κάτι”

"Έπρεπε να πέσει ο νεκρός στο οδόφραγμα για να γίνει κάτι"

odo

Προβλήματα δίχως τέλος αντιμετωπίζουν, όπως καταγγέλλουν, οι υπεύθυνοι των γραφείων τελετών. Πέραν των ζητημάτων των παράνομων γραφείων που ευδοκιμούν, ως λένε, εγείρονται πλέον και ζητήματα μεταφοράς νεκρών από και προς τα κατεχόμενα.

Το SigmaLive έγινε δέκτης καταγγελιών από ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, οι οποίοι αναφέρουν ότι έπρεπε να ρεζιλευτούμε στις κατοχικές αρχές, για να αναλάβει να κάνει κάτι το Υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που καταγγέλλουν, το οποίο έγινε και θέμα στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, όπου παράνομο γραφείο τελετών το οποίο δραστηριοποιείται στην Κύπρο, μετέφερε νεκρό στα κατεχόμενα. Κατά τη διέλευσή του από το οδόφραγμα και επειδή προφανώς δεν διαθέτει τα ενδεικνυόμενα χαρακτηριστικά ενός γραφείου, ο νεκρός έπεσε από το τρόλεϊ μπρος στα μάτια των ψευδοαστυνομικών. «Αυτοί δεν έχασαν ευκαιρία και τους έκαναν έρευνα και ζήτησαν άδειες, τις οποίες δεν είχαν», λέει η σχετική καταγγελία που φθάνει στο SigmaLive.

Ακολούθως, το Υπουργείο Υγείας έλαβε μέτρα και προέβη σε ανακοίνωση, με την οποία καλούνται να συμμορφωθούν τα γραφεία κηδειών τα οποία μεταφέρουν νεκρούς από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

«Έπρεπε να πέσει ο νεκρός στο οδόφραγμα για να γίνει κάτι”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η καταγγελία που έφθασε στο SigmaLive

Πιο κάτω, απόσπασμα της οδηγίας που απέστειλε το Υπουργείο για το σχετικό θέμα:

“…H μεταφορά νεκρών θα γίνεται από αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών που δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, θα γίνεται η παραλαβή του νεκρού από το νεκροτομείο και η τοποθέτησή του σε κατάλληλα κατασκευασμένο φέρετρο, το οποίο να είναι υδατοστεγές και αεροστεγώς κλειστό.

Νοουμένου ότι οι μουσουλμάνοι δεν χρησιμοποιούν φέρετρο, τα γραφεία κηδειών θα πρέπει να κληθούν να έχουν ένα φέρετρο στο οποίο να τοποθετείται η σορός απλά για τη μεταφορά, με τη σορό εντός να είναι απλά τυλιγμένη σε λευκά σεντόνια.

Ακολούθως, θα διενεργείται η μεταφορά στα κατεχόμενα, με σημείο παράδοσης της σορού το πλησιέστερο νεκροτομείο/νοσοκομείο ή καθ΄ υπόδειξη των οικείων του στην οικία του. Σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνεται παράδοση ή μετακίνηση της σορού ή και τοποθέτησή της σε άλλο όχημα στο οδόφραγμα.

Νοείται ότι, σε περίπτωση που η αστυνομία ή οποιαδήποτε άλλη Κρατική Υπηρεσία της Δημοκρατίας επιθυμεί να προβεί σε έλεγχο, θα μπορεί να το πράττει απρόσκοπτα και ο μεταφορέας (γραφείο κηδειών) υποχρεούται να παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση.

Πηγή: sigmalive.com