‘Έρευνες για τα ναρκωτικά και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε θαμμένο κοντέινερ στη Ξυλοτύμπου

‘Έρευνες για τα ναρκωτικά και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε θαμμένο κοντέινερ στη Ξυλοτύμπου
konte
Η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας συνεχίζει τις έρευνες για το φυτώριο κάνναβης που εντοπίστηκε σε εμπορευματοκιβώτιο που ήταν θαμμένο σε περιφραγμένο χωράφι στη περιοχή Ξυλοτύμπου, ιδιοκτησίας 41χρονου από την Ξυλοτύμπου.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής Ανώτερος Υπαστυνόμος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας Μάρκος Πέτρου, «οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται σήμερα και το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συλλογή τεκμηρίων από το εμπορευματοκιβώτιο που εντοπίστηκε θαμμένο στη γη σε περιφραγμένο χωράφι στην περιοχή Ξυλοτύμπου, έδαφος των Βάσεων».
Πρόσθεσε πως «όταν οι αστυνομικοί των Βάσεων Δεκέλειας μετέβησαν στο χωράφι ύστερα από ενημέρωση της Κυπριακής Αστυνομίας, εντόπισαν στο εμπορευματοκιβώτιο 32 πλαστικές γλάστρες με φυτά κάνναβης ύψους περίπου 30 εκατοστών και πλήρη εξοπλισμό για καλλιέργεια φυτών με φωτισμό και σύστημα εξαερισμού. Επίσης, εντοπίστηκαν διάφορα χημικά και ψαλίδια για κοπή των φύλων, αρκετές άδειες πλαστικές γλάστρες και απλωμένη στο έδαφος φυτική ύλη κάνναβης βάρους περίπου ενός κιλού».
Σημείωσε πως «η έρευνα έγινε στην παρουσία του υπόπτου, ο οποίος λίγο πριν οι αστυνομικοί εισέλθουν στο θαμμένο εμπορευματοκιβώτιο, τους ενημέρωσε ότι σ’ αυτό υπήρχε και σε πλαστικό δοχείο μικρή ποσότητα σκόνης εκρηκτικής ύλης.
Αμέσως ειδοποιήθηκε πυροτεχνουργός από τη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου». Εκτός από την εκρηκτική ύλη, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και μικρή ποσότητα σκόνης βραδύκαυστου υλικού.
Ο πυροτεχνουργός παρέλαβε τα ανευρεθέντα και τα κατέστρεψε με ελεγχόμενη έκρηξη, ενώ απ’ ό,τι διεφάνη η εκρηκτική ύλη δεν είναι στρατιωτικής προέλευσης, αλλά φαίνεται ότι την κατασκεύασε ο ύποπτος.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, «κατά την έρευνα της Αστυνομίας στο περιφραγμένο χωράφι του 41χρονου εμφανίστηκε μία γυναίκα ηλικίας, η οποία μετέβη για να πάρει στο χώρο ένα σκυλάκι. Η Αστυνομία των Βάσεων συνέλαβε την γυναίκα για σκοπούς έρευνας και απ’ ό,τι διεφάνη αυτή δεν γνώριζε οτιδήποτε για τη δράση του υπόπτου και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση».
Ο 41χρονος συνελήφθη και χθες οδηγήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου των Βάσεων Δεκέλειας, το οποίο και διέταξε την κράτηση του για οκτώ ημέρες.
Στο χωράφι η Αστυνομία εντόπισε δύο σκύλους ελεύθερους, ενώ σε ένα κλουβί πάνω από το θαμμένο εμπορευματοκιβώτιο υπήρχε ένας σκύλος. Τα σκυλιά παραλήφθηκαν από μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος του υπόπτου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε μετά από πληροφορίες της ΥΚΑΝ ότι 41χρονος από τη Ξυλοτύμπου θα παραλάμβανε κάτι ύποπτο από αποθήκη εκτελωνισμού στη περιοχή Ιδαλίου.

Ο άνδρας τέθηκε υπό τη διακριτική παρακολούθηση της Αστυνομίας, αφού είναι πρόσωπο που απασχόλησε και προηγουμένως τη Δύναμη και τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου πήγε στην συγκεκριμένη αποθήκη και παρέλαβε δύο κιβώτια.
Φεύγοντας από την αποθήκη ο 41χρονος ανακόπηκε από άνδρες της ΥΚΑΝ και σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε πως στα κιβώτια που παρέλαβε υπήρχαν φυτοφάρμακα για γεωργικούς σκοπούς. Ωστόσο, στα κιβώτια εντοπίστηκε λίπασμα που χρησιμοποιείται για την ταχεία ανάπτυξη φυτών κάνναβης.
Οι άνδρες της ΥΚΑΝ πήραν τη συγκατάθεση του για να γίνει έρευνα σε περιφραγμένο χωράφι που διαθέτει και βρίσκεται έξω από την Ξυλοτύμπου, έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.
Η Αστυνομία της Δημοκρατίας ειδοποίησε και την Αστυνομία των Βάσεων Δεκέλειας, άνδρες των οποίων μετέβησαν στην περιοχή χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν οτιδήποτε.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, «οι αστυνομικοί αντίκρισαν ένα χωράφι στο οποίο υπήρχαν κλουβιά σκύλων, αλλά το γεγονός ότι τα κλουβιά ήταν υπερυψωμένα κίνησε την περιέργεια τους. Μετά από προσεκτική έρευνα αποκαλύφθηκε ότι στο χώρο κάτω από τα κλουβιά των σκύλων υπήρχε καταπακτή η οποία κατέβαινε βαθιά στο έδαφος. Οι αστυνομικοί κατέβηκαν από την καταπακτή και εντόπισαν ένα εμπορευματοκιβώτιο μήκους 20 ποδιών, το οποίο φέρεται να έθαψε ο ύποπτος».
Ο 41χρονος «κάλυψε το εμπορευματοκιβώτιο με μπετόν πάνω από το οποίο τοποθέτησε τα κλουβιά των σκύλων, αφήνοντας μόνο μία τρύπα για την καταπακτή. Οταν οι αστυνομικοί κατέβηκαν στο θαμμένο εμπορευματοκιβώτιο αντίκρισαν το φυτώριο κάνναβης”.
Πηγή: reporter.com.cy