Έτοιμη να «κλείσει» την Τράπεζα Κύπρου η ΕΤΥΚ

Έτοιμη να «κλείσει» την Τράπεζα Κύπρου η ΕΤΥΚ

tra

Ανοιχτά τραπεζικά μέτωπα έχει ανοίξει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) με Συνεργατισμό και Τράπεζα Κύπρου, αλλά το μέτωπο με τη δεύτερη μετά και τα σημερινά, μετατράπηκε σε πληγή.

Η ΕΤΥΚ πραγματοποίησε Επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις σε πέντε πόλεις της Κύπρου, στις οποίες έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις που απασχολούν την Ένωση στο προσωπικό, καθώς έγινε και μυστική ψηφοφορία για να εξουσιοδοτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης ώστε να προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της απεργίας. Δηλαδή να τους εκπροσωπήσει στα βήματα που θα παρθούν από εδώ και πέρα, ανάμεσα στην Τράπεζα και τους υπαλλήλους της.

Βασική διαφωνία της ΕΤΥΚ με την Τράπεζα Κύπρου είναι η μη παραχώρηση της Προσαύξησης και της ΑΤΑ στους μισθούς του Ιανουαρίου για τους υπαλλήλους της Τράπεζας, αλλά και ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από πλευράς της Τράπεζας για το θέμα των Κουρεμένων Ταμείων Προνοίας.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η Τράπεζα εκτός ότι έχει προχωρήσει σε κατακράτηση μισθού, αφού δεν παραχωρεί προσαυξήσει και ΑΤΑ, παραβιάζει και τις υφιστάμενες συμφωνίες για να πληρώσει κενές οργανικές θέσεις. Συνεχίζει πως αφορούν 317 προαγωγές στη θέση του Υποτμηματάρχη και 317 αναβαθμίσεις – από Υποτμηματάρχη σε Τμηματάρχη Β΄ κ.ο.κ.) και δεν επιβραβεύει, ως όφειλε, τους υπαλλήλους που έχουν αναλάβει αναβαθμισμένα καθήκοντα και που κατά την έκφραση των Διοικούντων υποαμοίβονται.

Τα σημεία – «Πέτρα του σκανδάλου»

Συγκεκριμένα, τα σημεία που σημειώθηκαν οι παραβιάσεις των συμφωνιών και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στις Γενικές Συνελεύσεις σύμφωνα με την ΕΤΥΚ είναι τα πιο κάτω:

1. H συμπλήρωση συμφωνημένου Οργανογράμματος που σημαίνει πάνω από 600 άτομα πρέπει να προαχθούν αφού μετά το 2013 και μετά τις τεράστιες αποχωρήσεις (λόγω σχεδίων εθελοντικής αφυπηρέτησης) καμία θέση δεν έχει συμπληρωθεί παρ΄όλο που τα καθήκοντα τους ασκούν νέοι συνάδελφοι και μάλιστα με επιτυχία.

2. Μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης με βάση τη μισθολογική κλίμακα που βρίσκεται ο κάθε συνάδελφος. Η μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης αποτελεί παραβίαση της σύμβασης αλλά και του νόμου και μάλιστα μπορεί να τιμωρηθεί και ποινικά.

3. Μη καταβολή της ΑΤΑ, παρ’ όλο το μικρό ύψος της, είναι υποχρέωση της Τράπεζας λόγω συμφωνιών να την παραχωρήσει και η καταβολή της αποτελεί κατακράτηση μισθού όπως και η προσαύξηση.

Ερωτηματικά προκύπτουν – Ζητείται να πέσουν οι τόνοι

Ερωτηματικά σε όλα τα παραπάνω πρέπει να τεθούν αναφορικά με τις διεκδικήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, σε μια εποχή στην οποία αν και η οικονομία της Κύπρου δείχνει πράγματι σημάδια ανάκαμψης, δεν έχει ακόμα ορθοποδήσει. Και αυτό, διότι, πολλοί είναι που αναφέρουν ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν αυτοί που πληγήκαν λιγότερο μισθολογικά, από όλες τις άλλες ομάδες του πληθυσμού. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως στο δημόσιο τομέα οι υπάλληλοι δέχθηκαν μειώσεις μισθών της τάξεως του 24% αλλά και παγοποιήσεις ωφελημάτων, ενώ σε άλλους εργασιακούς τομείς χαθήκαν πολλές θέσεις εργασίας. Αντιθέτως σημειώνουν, οι μεγαλύτερες μειώσεις που έλαβαν οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν στο 13%, άρα και δεν πρέπει να είναι οι πρώτοι από τον ιδιωτικό τομέα που ζητούν προσαυξήσεις – ΑΤΑ – ωφελήματα.

Για εργασιακή ειρήνη, για διάλογο αλλά και για εύθραυστες συνθήκες στην οικονομία που δεν αφήνουν περιθώρια για εκτροχιασμό από την πορεία σταθερότητας κάνουν λόγο η Τράπεζα Κύπρου, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου.

Βαρύ το κλίμα στη συνέλευση

Κατά τη συνέλευση όπως πληροφορείται η «Κ», πολλάκις ανέβηκαν οι τόνοι, σε ένα πρωτοφανές κλίμα για ένα τέτοιου επιπέδου κάλεσμα. Και πως να μην γινόταν το παραπάνω, καθώς στην εγκύκλιο που είχε εκδώσει η ΕΤΥΚ για να προσκαλέσει τα μέλη της, τόνιζε πως εάν δεν υπάρξει αντίδραση, τότε δεν θα αργήσει και η αμφισβήτηση του συνόλου των δικαιωμάτων των υπαλλήλων, όπως των θέσεων εργασίας τους. Τα τύμπανα πολέμου είχαν αρχίσει «για τα καλά», αφού τις μέχρι τώρα δράσεις της Τράπεζας τις χαρακτήριζε η ΕΤΥΚ απαράδεκτες, ότι κρατά προκλητική στάση και ότι δεν είναι «μεγάλη και ανθρώπινη» όπως διαφημίζει.

Από την αντίπερα όχθη, πρωτοφανές χαρακτήρισαν τραπεζικές πηγές στην «Κ» το γεγονός πως ενώ διαφήμιζε η ΕΤΥΚ ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική, δεν έγινε με τρόπο μυστικό και ήταν εμφανές τι ψήφιζε ο κάθε ένας. Σημειώνεται πως οι κάλπες παρέμειναν ανοικτές μέχρι τις 6:00 μ.μ.

Πηγή : kathimerini.com