Έτοιμος για βολιδοσκόπηση προθέσεων ο Ακιντζί

Έτοιμος για βολιδοσκόπηση προθέσεων ο Ακιντζί

«Η νέα διαπραγματευτική περίοδος δεν θα είναι παρόμοια με την προηγούμενη» διαμηνύει ο Τ/κ ηγέτης

akk

Η νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό δεν θα μοιάζει με την παλαιότερη και η συνάντηση των δυο ηγετών δεν σηματοδοτεί αυτομάτως την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό επισημαίνει ο Μουσταφά Ακιντζί, λίγο μετά την συνάντηση του με τον «Πρωθυπουργό», Τουφάν Έρχιουρμαν.

Ο κ. Ακιντζί αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να διαπιστώσει τις αληθινές προθέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό. «Πρέπει να συναντηθούμε και να εξετάσουμε τις προθέσεις μας. Πρέπει οι προθέσεις να είναι ξεκάθαρες. Στην πραγματικότητα αναμένουμε από την άλλη πλευρά σημάδια προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η τ/κ πλευρά δεν έχει λάβει θετικά, ξεκάθαρα μηνύματα από την ε/κ πλευρά.

«Πως προσεγγίζει στην πραγματικότητα το μέλλον ο Ε/κ ηγέτης», αναρωτήθηκε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας: «Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές. (Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) συνεχίζει τα καθήκοντα του. Προς τα που θέλει να οδηγήσει το μέλλον αυτού του νησιού; Τα όσα συνέβησαν στη θάλασσα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ή όχι, προβληματίστηκε με την διαδικασία του Κραν Μοντάνα ότι μη εύλογες συμπεριφορές δεν μας οδηγούν πουθενά; Θα ήθελα να πληροφορηθώ για αυτά. Φυσικά και εκείνος θα επιθυμεί να ακούσει κάποια πράγματα από εμένα. Για αυτόν τον λόγο θα μπορούσα να πω ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια ημερομηνία που δεν θα είναι μακρινή».

«Η συνάντηση δεν σημαίνει επανέναρξη των συνομιλιών»

Ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας παράλληλα πρόσθεσε: «Η συνάντηση για την εξακρίβωση των προθέσεων δεν σημαίνει επανέναρξη των συνομιλιών. Η νέα διαπραγματευτική περίοδος δεν θα είναι παρόμοια με την προηγούμενη. Αυτό το τονίζω ως ένα άτομο που γνωρίζει την ψυχοσύνθεση του τ/κ λαού. Είμαι αποφασισμένος σε αυτό το ζήτημα. Δεν θα γίνουμε για μια ακόμη φορά κομμάτι μιας άκαρπης, ασαφής διαπραγματευτικής διαδικασίας, δίχως χρονοδιάγραμμα, που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια και θα μας αφήσει σε καθεστώς στασιμότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συνεχιστεί ο διάλογος και δεν θα καταβληθεί προσπάθεια για συμφωνία. Σε αυτό το νησί είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε ειρηνική σχέση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να γίνει κομμάτι μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που δεν θα έχει ένα χρονοδιάγραμμα, με «ανοιχτή την άκρη» όπως την ονομάζει. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε την σημασία του διαλόγου. Παρά το γεγονός ότι σήμερα παρατηρείται στασιμότητα στις συνομιλίες, στην πραγματικότητα οι εξελίξεις και οι διεργασίες στο διπλωματικό πεδίο δεν έχουν τερματιστεί. Τονίζοντας αυτό το σημείο, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι είναι πάντα εφικτές οι εξελίξεις προς αρνητική ή θετική κατεύθυνση. Η τ/κ πλευρά εστιάζει σε αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο και προβάλλει την άποψη ότι η ε/κ πλευρά φέρει μεγάλες ευθύνες στη νέα περίοδο. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε την σημασία της αλλαγής νοοτροπίας και «παραδείγματος» στην ε/κ πλευρά.

Η κριτική του

«Είναι εφικτός ο καταμερισμός και η διακυβέρνηση της Κύπρου με δίκαιο τρόπο. Είναι εφικτός ο καταμερισμός του πλούτου που βρίσκεται στα περίχωρα (της Κύπρου). Θα μπορούσε να γίνει η εκμετάλλευση του με τον πιο λογικό τρόπο και η μεταφορά του στις αγορές της Ευρώπης. Είναι γνωστή η πιο σύντομη και οικονομική φόρμουλα γι’ αυτό. Ωστόσο, οπωσδήποτε υπάρχει ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και παραδείγματος», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης

«Εγώ είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, κυρίαρχος αυτού του νησιού. Δέρνω την Τουρκία όταν χρειαστεί με το ρόπαλο της Ε.Ε. Προσεγγίζω τους Τ/κ ως μια μειονότητα αυτού του νησιού και όταν έρθει η ημέρα με έναν τρόπο θα χωρίσω και θα τους παρέχω το μερίδιο τους. Με τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να συμβάλλουμε στο μέλλον της Κύπρου. Με αυτές τις συμπεριφορές αναδεικνύουμε την Κύπρο ως εστία προβλημάτων στην περιοχή», συμπλήρωσε

Νέα οδοφράγματα και η «επιτροπή»

Ο κ. Ακιντζί παράλληλα δηλώνει ότι η τ/κ πλευρά θα πραγματοποιήσει βήματα για τα οδοφράγματα της Δερύνειας και του Απλικίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για τον «προϋπολογισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο η «κυβέρνηση» εστιάζει και στο ζήτημα της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας», κυρίως στην ενίσχυση των εργασιών της.

Πηγή: kathimerini.com.cy