Έτοιμος να επιστρέψει στις συνομιλίες ο Πρόεδρος, εάν και εφόσον

Έτοιμος να επιστρέψει στις συνομιλίες ο Πρόεδρος, εάν και εφόσον

Τον τερματισμό της κατοχής και την εγκατάλειψη των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, με αφορμή την μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

cache_846x3000_Analog_medium_234985_119196_1482017

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι «μαύρες μνήμες ξυπνά η σημερινή μέρα κατά την οποία ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής που επέφερε σωρεία δεινών στον λαό μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, αποσύροντας τα στρατεύματα της από την Κύπρο και τερματίζοντας όλες τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, προσθέτει.

«Καλούν, επίσης, την Τουρκία να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις και τις απαράδεκτες αξιώσεις που προέβαλε στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά οδηγώντας τη διαδικασία σε ναυάγιο, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα ανεξάρτητο, φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος μέσα στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν από κοινού τα οφέλη της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνδημιουργίας» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη μετά  τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, είναι έτοιμος να επανέλθει ακόμη και αύριο στο τραπέζι των συνομιλιών, για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εάν και εφόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις παραμέτρους που έθεσε ο ΓΓ των ΗΕ στα θέματα Ασφάλειας, Εγγυήσεων, παρεμβατικών δικαιωμάτων και κατοχικών στρατευμάτων.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τις πολιτικές δυνάμεις πέραν και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, σε μια ειλικρινή συνεργασία προς αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας που εδώ και 43 χρόνια, ανεξαρτήτως του ποιοι βρίσκονταν στην εξουσία, παραμένει άκαμπτη.

 

reporter cy