Έβαλαν υπό αυστηρή επιτήρηση την Τουρκία ενόψει Βάρνας οι «27» για την ΑΟΖ

Έβαλαν υπό αυστηρή επιτήρηση την Τουρκία ενόψει Βάρνας οι «27» για την ΑΟΖ
Χωρίς επί του παρόντος τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά με ξεκάθαρα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Ντουσκ, μιλώντας κατά την καταληκτική διάσκεψη Τύπου της Συνόδου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της μίνι Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, υποδεικνύοντας πως οι «27» της Ε.Ε. θα επανέλθουν στο θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, για να διαπιστώσουν αν πληρούνται οι όροι για να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στη Βάρνα.

Ο Ντόλαντ Τουσκ, αφού εξήγησε ότι μεταφέρει την ομόφωνη άποψη και των 27 ηγετών, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Εκ μέρους του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος μετέφερε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και κάλεσε άμεσα την Τουρκία να τερματίσει τη δραστηριότητά της.

Ο Πρόεδρος Τουσκ επανέλαβε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, δικαίωμα που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας των Η.Ε.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η πράξεις αυτές της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευσή της σε σχέσεις καλής γειτονίας και την ομαλοποίηση των σχέσεών της με όλα τα κράτη- μέλη.

Οι Ευρωπαίοι, όπως έχει προαναφερθεί, θα επανεξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην συνάντησή τους το Μάρτιο και θα κρίνουν αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος της Βάρνας.

reporter cy