Ευανθία Σαββα ( Βουλευτής)

Ευανθία Σαββα ( Βουλευτής)

evanthia-savva-akel-eparchia-larnakas

1.Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Μπορώ να πω ότι άργησε η ενασχόληση μου με τα κοινά, αφού, παρόλο που το επιθυμούσα και προσπαθούσα πάντα να είμαι ενεργή πολίτης, η προηγούμενη μου εργασία δεν μου άφηνε καθόλου χρόνο για να ασχοληθώ με τα κοινά. Όμως από το 2005 και κυρίως από το 2006 που εκλέχθηκα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αραδίππου και παράλληλα άρχισα να συμμετέχω ενεργά σε διάφορες επιτροπές και οργανισμούς εθελοντικές οργανώσεις κλπ, θεωρώ ότι κάλυψα το χαμένο χρόνο της μη ενασχόλησης μου με τα κοινά (!!). Άρα αν θα επέλεγατο πότε άρχισα να συμμετέχω στα κοινά θα έλεγα από το 2006 και μετά.

2.Μέσα σε τόσους μήνες που είστε βουλευτής τι πιστεύετε ότι καταφέρατε να πετύχετε;

Δύσκολη ερώτηση, την οποία κάνω συνεχώς ανά τακτά διαστήματα στον εαυτό μου. Κοιτάξετε, το λειτούργημα του βουλευτή, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, δεν είναι ένας μοναχικός αγώνας αλλά μια ομαδική προσπάθεια. Άρα την ερώτηση «τι πέτυχα» δεν την θεωρώ ορθή αλλά ίσως το «τι πετύχαμε..» ως πολιτική ομάδα ή παράταξη να είναι πιο ορθή σαν ερώτηση.

Αυτό που προσωπικά, ενδεχομένως να με αφορά, είναι στο τι συνείσφερα τόσους μήνες στη Βουλή και σε αυτό έχω να πω ότι ναι, σαν βουλευτής, έχω συνεισφέρει σε διάφορα ζητήματα,ξεκινώντας με την ανάδειξη των προβλημάτων της Λάρνακας (βιομηχανοποίηση λιμανιού, μετακίνηση των αποθηκών υγραερίου κλπ), την προώθηση θεμάτων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σχέδιο καταπολέμησης της παιδικής σεξουαλικήςκακοποίησης κ.α), περιβαλλοντικών ζητημάτων και άλλων θεμάτων που προκύπτουν μέσα από τις Επιτροπές που συμμετέχω. Προσπαθώ πάντα να συνεισφέρω θετικά και εποικοδομητικά, τόσο στο νομοθετικό έργο που καλούμαστε ως βουλευτές να επιτελέσουμε όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε. Με στόχο πάντα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία των δικαιωμάτων του και του περιβάλλοντος που ζούμε και έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε.

3.Τι να περιμένουν από εσάς όλοι όσοι σας εμπιστεύτηκαν και σας ψήφισαν;

Όσοι και όσες με γνωρίζουν ξέρουν ότι αυτό που με διακρίνει είναι η σκληρή δουλειά και η επιμονή να φέρω εις πέρας αυτό που καλούμε να κάνω. Άρα τίποτε λιγότερο από αυτά μπορούν να αναμένουν όσοι με ψήφισαν, που θεωρώ ότι ήταν και ο λόγος που με στήριξαν και δεν έχω καμιά διάθεση να τους απογοητεύσω!

 

4.Αναδεικνύετε την  Λάρνακα μέσω του βουλευτικού σας έργου;

Δεν ανέμενα τη βουλευτική έδρα για να αναδείξω θέματα που αφορούν τη Λάρνακα και αυτό φάνηκε νομίζω με την ενεργή μου εμπλοκή ως Δημοτική Σύμβουλος Αραδίππου στις προσπάθειες «αναχαίτισης» της βιομηχανοποίησης του λιμανιού και της τοποθέτησης των επικίνδυνων βιομηχανιών (υδρογονανθράκων και χρυσού) στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου (πλησίον της κατοικημένης περιοχής Κρασσά). Σίγουρα ως βουλευτής υπάρχουν περισσότερα «όπλα», θα έλεγα, στη διάθεση μας ώστε να βοηθήσουμε τόσο στην επίλυση προβλημάτων της πόλης και επαρχίας μας αλλά και να προωθήσουμε έργα ανάπτυξης. Η Λάρνακα είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα μας και αποδεικνύεται, όχι μόνο από έμενα αλλά και από τους συνάδελφους βουλευτές της επαρχίας, ότι αποτελεί προτεραιότητα μας.

5.Ποιο είναι το όραμά σας ως μια νέα βουλευτής της Λάρνακας;

Θα πω το όραμα μου γενικά σαν νέα βουλευτής που είναι απλό αλλά συνάμα δύσκολο να επιτευχθεί και ελπίζω να το καταφέρω. Το όραμα μου λοιπόν είναι με τη λήξη της παρουσίας μου στη Βουλή να μπορώ να γυρίζω πίσω και να βλέπω ότι έχω συνεισφέρει θετικά στον τόπο μου και έβαλα το λιθαράκι μου για να δει τούτος ο τόπος καλύτερες μέρες. Αλλά και να μπορώ να βλέπω τον κάθε πολίτη στα μάτια ξέροντας ότι την υποχρέωση που ανέλαβα όταν με τιμούσε με τη ψήφο του την εκπλήρωσα στο ακέραιο.

6.Με ποιες ενέργειες πιστεύετε ότι μπορείτε να τα πετύχετε;

Με σκληρή δουλειά και επιμονή!

7.Ποια είναι η γνώμη σας για τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στις σχέσεις ηγεσίας και πολιτικής συγκριτικά με τις γυναίκες και τους άνδρες;

Την ανισότητα στην κοινωνία μας την έζησα στο πετσί μου αφού ανήκω σε μια γενιά που ο σκοπός της γυναίκας μετά το σχολείο ήταν η δημιουργία οικογένειας και οτιδήποτε άλλο ήταν εκτός «των κανόνων»! Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι έγιναν βήματα προόδου τόσο στην χειραφέτηση των γυναικών, στην ανέλιξη τους σε ηγετικά πόστα, σε πολιτικά πόστα κλπ, εντούτοις η μεγάλη πλειοψηφία των κατεχόντων την πολιτική αλλά και την οικονομική εξουσία είναι άνδρες. Αυτό είναι θέμα που μπορεί να μην αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά τον κάθε άνθρωπο που υπερασπίζεται τα ανθρώπινά δικαιώματα και ελευθερίες και διεκδικεί μια ίση κοινωνία, όμως αν εμείς οι γυναίκες δεν τον διεκδικήσουμε δεν θα έρθει από μόνη της η κοινωνία να μας δώσει το ρόλο που θέλουμε και αξίζουμε. Μόνο με την εγρήγορση των γυναικών, την ευαισθητοποίηση τους και την ενεργή τους ανάμειξη σε ότι τις αφορά στο πεδίο της κοινωνίας και της πολίτικής θα οδηγηθούμε σε μια πραγματικά ίσηκοινωνία.

8.Πως μπορούν οι νέοι να ενδιαφερθούν για τη πολιτική αφού οι πολιτικοί τους έχουν απογοητεύσει;

Το ζήτημα αυτό νομίζω έχει δύο πτυχές. Η μια είναι οι νέοι και πως μέσα από την παιδεία τους κάνουμε πιο ενεργούς πολίτες ευαισθητοποιώντας τους σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, κάτι που απουσιάζει από τη σημερινή τους εκπαίδευση πιστεύω. Και η άλλη η πιο δύσκολη αν θέλετε είναι εμείς οι πολιτικοί με τις πράξεις μας, τον προσωπικό και πολιτικό μας βίο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία στην πολιτική.