Φαίδωνος για κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – «Επώνυμοι Κύπριοι κρύβουν αρχαία σε θυρίδες»

Φαίδωνος για κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – «Επώνυμοι Κύπριοι κρύβουν αρχαία σε θυρίδες»

faid

Πράγματα και θαύματα γύρω από το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.
Ο κ. Φαίδωνος κατήγγειλε πως κάποιοι επώνυμοι Κύπριοι και επιχειρηματίες, αγοράζουν παράνομα αρχαία νομίσματα και άλλες συλλογές και τις κρύβουν σε τραπεζικές θυρίδες στην Κύπρο.
Ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που αρχαία ευρήματα που εντοπίζονταν σε χώρους ανασκαφής εξαφανίζονταν μέχρι να μεταφερθούν στα υπόγεια του τμήματος αρχαιοτήτων, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα από τάφο που συλήθηκε στο Κέντρο της πόλης λίγες μέρες μετά που ανακαλύφθηκε, αφήνοντας αιχμές πως υπάλληλος του τμήματος αρχαιοτήτων ενημέρωσε τους τυμβωρύχους.
Μιλώντας για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που δρα στην Πάφο και για το οποίο αναφέρθηκε και η καθηγήτρια του Παν. Κύπρου Ιακωβίδου, ο Φαίδωνας Φαίδωνος σημείωσε πως αύριο στη συζήτηση που θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα λεχθούν αρκετά πράγματα.
Παρακάλεσε την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων η οποία του είχε αποστείλει παλαιοτέρα επιθετική επιστολή , να ρωτήσει να μάθει τι συμβαίνει στο τμήμα της.
Το κύκλωμα των διαβατηρίων

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha o Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε στη σύλληψη λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών για την υπόθεση προμήθειας διαβατηρίου σε αλλοδαπή που είναι παντρεμένη με Κύπριο.

Ο κ. Φαίδωνος περιορίστηκε να σημειώσει πως υπάρχει βάθος σε αυτή την υπόθεση και κάλεσε όλους να αφήσουν την αστυνομία να εργαστεί απερίσπαστη.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει κύκλωμα για την έκδοση διαβατηρίων σε γυναίκες που είναι παντρεμένες με Κύπριους και τις αναγκάζουν να καταβάλλουν «γρηγορόσημο». Όπου βλέπεται γρηγορόσημο εννοώ μίζα. Εδώ δίνουν διαβατήρια σε ξένους επενδυτές σε 8 βδομάδες και σε αυτές τις γυναίκες που είναι χρόνια στην Κύπρο και έχουν παιδιά κάνουν χρόνια ολόκληρα. Αυτές οι γυναίκες πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων» σημείωσε ο Φαίδωνας Φαίδωνος.
Πηγή: reporter.com