Η έκρηξη στο δικαστήριο «φίμωσε» και τα θύματα βίας

Η έκρηξη στο δικαστήριο «φίμωσε» και τα θύματα βίας

bi

Πρόβλημα με τις οπτικοακουστικές καταθέσεις ανηλίκων θυμάτων σεξουαλικής βίας στο Δικαστήριο Λευκωσίας προέκυψε μετά την καταστροφική πυρκαγιά και την έκρηξη στο κτήριο 4, στο οποίο συνεδρίαζαν τα δύο Κακουργιοδικεία.

Από την έκρηξη, κυρίως, έχουν καταστραφεί ή επηρεαστεί σοβαρά πανάκριβα μηχανήματα που βρίσκονταν στον 1ο όροφο του κτηρίου διά μέσου των οποίων κατέθεταν ανήλικα θύματα σεξουαλικής βίας και σχετική εικόνα μεταδιδόταν στην αίθουσα εκδίκασης της υπόθεσης. Η διευθέτηση αυτή γινόταν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για προστασία των θυμάτων, ώστε να μην έρχονται σε απ’ ευθείας επαφή με τους κατηγορούμενους και να επηρεαστούν ψυχολογικά. Τα μηχανήματα αυτά έχουν στην ουσία αχρηστευθεί μετά τη φωτιά-έκρηξη και είναι άγνωστο πως θα γίνεται η κατάθεση θυμάτων σε ανάλογες υποθέσεις στο μέλλον.

Αναμένεται ότι στους σχεδιασμούς που γίνονται για την επαναλειτουργία του κτηρίου, θα ληφθεί πρόνοια για τη εκ νέου λειτουργία της αίθουσας αυτής που κρίνεται απαραίτητη για τη διεκπεραίωση παρόμοιων υποθέσεων.

Στο μεταξύ, λόγω της έλλειψης χώρων κράτησης υποδίκων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αφού η αίθουσα-κελί έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, από την περασμένη Δευτέρα δεν γίνεται μεταφορά υποδίκων ή καταδίκων από τις φυλακές στα δικαστήρια για εκκρεμούσες υποθέσεις. Όλες οι υποθέσεις αναβάλλονται με τα δικαστήρια να ετοιμάζουν σχετικό αιτιολογικό.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων να παραδώσει σε πρώτη φάση την ερχόμενη Δευτέρα το ισόγειο του κτηρίου 4 που επηρεάστηκε από την έκρηξη και τη φωτιά και, στη συνέχεια, ανάλογα και με την πρόοδο που θα σημειώνεται, να παραδίδεται σταδιακά. Αυτό που θα καθυστερήσει, πέραν του μηνός, είναι η αίθουσα στην οποία φυλάσσονταν τα τεκμήρια, η οποία υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ έχει γκρεμιστεί και μέρος της εξωτερικής βόρειας τοιχοποιίας.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων των επιστημονικών αναλύσεων επί τέφρας που παραλήφθηκε από τη σκηνή της έκρηξης, για να διαφανεί κατά πόσον χρησιμοποιήθηκε εύφλεκτη ή εκρηκτική ύλη.

Πηγή: phileleftheros.com