Η ΚΔ δεν έτυχε ενημέρωσης πριν από την επίθεση Tornado

Η ΚΔ δεν έτυχε ενημέρωσης πριν από την επίθεση Tornado

kd

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έτυχε προηγούμενης ενημέρωσης για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, παρά το γεγονός ότι βρετανικά μαχητικά, τύπου Tornado, απογειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη βάση Ακρωτηρίου και έπληξαν με πυραύλους Storm Shadow εγκατάσταση του συριακού καθεστώτος, που συνδέεται με χημικά όπλα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε εκ των υστέρων για τη χρήση των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι, ενώ η Βρετανία είχε ζητήσει προηγουμένως διευκολύνσεις στον εναέριο χώρο.

Η Τερέζα Μέι, είπε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ενημέρωσε για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και για τις συγκεκριμένες θέσεις που έπληξαν τα βρετανικά μαχητικά, διευκρινίζοντας ότι δεν έγινε εκτεταμένη χρήση των Βρετανικών Βάσεων και διαβεβαιώνοντας ότι «το κυπριακό έδαφος δεν διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πολιτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν γνωστή σε όλους, είχαν γίνει σχετικά διαβήματα και είχαμε καταθέσει τη θέση μας στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν.

Η Κύπρος, είπε, δεν είναι αδιάφορη για όσα δραματικά συμβαίνουν στη γειτονιάς της, καθώς είναι γεωγραφικά η πλησιέστερη χώρα της Ε.Ε. στη Συρία.

Η πολιτική της θέση, διευκρίνισε, είναι συντεταγμένη με την Ε.Ε., που καταδικάζει εντονότατα την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, γεγονός που συνιστά έγκλημα πολέμου. Προτιμότερο, είπε, ο κ. Προδρόμου, θα ήταν να υιοθετηθεί η διπλωματική οδός, αλλά κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να συνταχθούν με τις ΗΠΑ.

Το ζητούμενο τώρα, υπέδειξε, είναι να δούμε πώς θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και πώς θα βρεθεί λύση στην ανοιχτή πληγή της Συρίας και όχι να συζητάμε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Μακάρι να μην υπήρχαν οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, τόνισε,  αλλά υπάρχουν και διέπονται από καθεστώς, το οποίο δεν το επηρεάζουν οι ευχές και οι προτιμήσεις, κατά την έκφρασή του.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θύμισε ότι ποτέ πριν δεν ετέθη θέμα Βάσεων, χωρίς να αποκλείει ότι μπορεί να έρθει η ώρα να συζητηθεί.

Ούτε στο πρόσφατο Συμβούλιο Αρχηγών, είπε, δεν ετέθη θέμα. Αυτή την ώρα, υπέδειξε, πρώτη προτεραιότητα είναι το δράμα της Συρίας.
Πηγή: sigmalive.com.cy