Η Κύπρος παρούσα στο πρώτο βήμα της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ

Η Κύπρος παρούσα στο πρώτο βήμα της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ

Στην ενίσχυση της ασπίδας προστασίας της Κύπρου έναντι οποιαδήποτε επιβουλής, προσβλέπει η Κυβέρνηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις παρουσίας ευρωπαϊκού αμυντικού δυναμικού στο πλαίσιο της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

cache_846x3000_Analog_medium_268911_391829_12112017

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης μνήμης των κρατητηρίων στην Κοκκινοτριμιθιά, ο κ.Φωκαΐδης είπε πως στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα στο πρώτο βήμα της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ μέσω της σύστασης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας (PESCO).

Όπως είπε, αύριο μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ θα γίνει υπογραφή από τα επιθυμούντα κράτη να προχωρήσουν στην πρώτη ταχύτητα της νέας αμυντικής ένωσης της Ευρώπης και η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα, έχουμε ήδη εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία μας να συμμετάσχουμε στην νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης.

Ερωτηθείς αν η διάρθρωση της PESCΟ θα είναι σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι αυτή θα είναι κυρίως σε επίπεδο αμυντικό. Είναι αμυντική ένωση και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η πολιτική ισχύς της Ευρώπης να μεταφράζεται πλέον και μέσα από στρατιωτική ισχύ και μέσα από τη δημιουργία επιχειρησιακών συγκροτημάτων, επιχειρησιακών δυνάμεων που θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

ΚΥΠΕ