Η Λετονία η 10η χώρα που υπογράφει τη Σύμβαση της Λευκωσίας

Η Λετονία η 10η χώρα που υπογράφει τη Σύμβαση της Λευκωσίας

Η Λετονία είναι το 9ο κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και η 10η χώρα διεθνώς που υπογράφει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, γνωστή ως «Σύμβαση της Λευκωσίας».

cache_846x3000_Analog_medium_309237_43743_2622018

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η Λετονία υπέγραψε τη Σύμβαση στις 22 Φεβρουαρίου. Είχαν προηγηθεί η Κύπρος, η Αρμενία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο, το Μεξικό, η Σλοβενία, η Ουκρανία και η Ιταλία. Η Λευκωσία προχώρησε πρώτη στην κύρωση της συνθήκης στις 7 Δεκεμβρίου 2017.

Η Σύμβαση είναι επί του παρόντος ανοικτή προς υπογραφή και κύρωση στα κράτη μέλη Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και στα κράτη-μη μέλη τα οποία συμμετείχαν στην συγγραφή αυτής. Η Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της από 5 Κράτη, 3 εκ των οποίων πρέπει να είναι κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακολούθως, οποιοδήποτε κράτος θα μπορεί να απευθυνθεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας να προσκληθεί για να προσχωρήσει στην Σύμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση της Λευκωσίας άνοιξε προς υπογραφή στις 19 Μαΐου 2017 κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

reporter cy