Η τ/κ πλευρά επαναφέρει θέμα Μαρωνιτών

Η τ/κ πλευρά επαναφέρει θέμα Μαρωνιτών

ma

Μετά από αρκετούς μήνες, η τ/κ πλευρά επαναφέρει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, υπό το σημερινό καθεστώς.

Η κίνηση του Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη βδομάδα να συναντηθεί με ομάδα ατόμων από το κατεχόμενο χωριό Αγίας Μαρίνας δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς αποσκοπούσε στο να ξαναζεστάνει το ζήτημα, στρέφοντας για ακόμα μια φορά την προσοχή σε θέματα πέραν της ουσίας του Κυπριακού και θέλοντας να μεταφέρει τις πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ανοίγοντας μέτωπα.

Η πρόσφατη κίνηση του Μουσταφά Ακιντζί να συναντηθεί με ομάδα ατόμων των Μαρωνιτών ερμηνεύεται από τη Λευκωσία, όπως ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στον «Φ», ως μία προσπάθεια από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, σε συνεννόηση πάντα και με την Τουρκία, για δημιουργία εντυπώσεων.

Πάνω σε αυτή τη γραμμή και δεδομένου των πιέσεων που δέχεται η Άγκυρα για την προκλητική στάση της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η τουρκική πλευρά προβαίνει σε κινήσεις τακτικής και επικοινωνιακού χαρακτήρα, προκειμένου να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Δηλαδή ότι κάνει βήματα και ανοίγματα που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Επί της ουσίας ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά, ακολουθώντας τη γραμμή της Άγκυρας, θέλει να προκαλέσει περαιτέρω πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει και του ενδεχομένου επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Ως γνωστόν, το θέμα επιστροφής των Μαρωνιτών στα τέσσερα κατεχόμενα χωριά τους είχε ανοίξει για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι, μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα και στο πλαίσιο των αναφορών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για εφαρμογή σχεδίου Β και αναζήτησης λύσεων πέρα από συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Πηγή: philenews.com