Η Τουρκία έπιασε στον ύπνο την ENI

Η Τουρκία έπιασε στον ύπνο την ENI

Αιφνιδιάστηκε ο ιταλικός κολοσσός, ENI, από τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, που καθυστερούν την γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3.

b_saipem12000

Αυτό παραδέχθηκε, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Kλαούντιο Ντεσκάλτσι, με δήλωσή του από το Κάιρο. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντεσκάλτσι είπε: «Δεν περιμέναμε να συμβεί, διότι είμαστε απολύτως πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπου η ΕΝΙ προχώρησε ήδη σε δυο γεωτρήσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Επεσήμανε τις παραβιάσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ο Κορνηλίου, και ζήτησε να ενημερωθεί ο Γκουτέρες

Διάβημα Κορνηλίου στα ΗΕ

Σε διάβημα προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προέβη χθες το απόγευμα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ. Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, και του παρέθεσε τις τουρκικές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρεμπόδισης του ερευνητικού σκάφους από τουρκικά πολεμικά.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης Κορνηλίου σημείωσε ότι αυτά συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί ο ΓΓ.

Ο κ. Φέλτμαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Παραστάσεις αναμένεται να υπάρξουν και προς άλλους αξιωματούχους της Γραμματείας τις προσεχείς ημέρες.

Παρεμβάσεις έχουν γίνει και κι από ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πιθανολογείται ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από μέρους του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα

 

24news cy