Η τουρκική «πειρατεία» δεν θα περάσει

Η τουρκική «πειρατεία» δεν θα περάσει

Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μεταφέροντας την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών μετά από την λήξη του.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της Κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών.

Πρόσθεσε ότι «οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η κυβέρνηση».

«Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών», τόνισε.

Τα κόμματα, ανέφερε, «διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Σε ερωτήσεις ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις σεβόμενος, όπως είπε, την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών.΄

Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης: «Η Λευκωσία αναμένει την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τη νέα NAVTEX»

Η Λευκωσία θα αναμένει την αντίδραση της συνεδρίας του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την ανανέωση της NAVTEX από την Τουρκία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε συνέντευξή του, με την ευκαιρία της αποχώρησής του από το ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που κανονικά έπρεπε να ξεκινούσαν οι προσπάθειες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση με την «Ποντιοπιλατική» – όπως τη χαρακτήρισε – αντιμετώπιση του ΓΓ του ΟΗΕ διότι, όπως υπέδειξε – πρόκειται περί μίας διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη χθεσινή απάντηση του Υπουργού Ευρώπης της Μεγάλης Βρετανίας ότι το Λονδίνο απλώς αξιολογεί την κατάσταση εκεί «εντελώς απαράδεκτη» ενώ επέκρινε και τη στάση του Βρετανού αξιωματούχου στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, λέγοντας ότι ιδιαίτερα «η τελευταία του παρέμβαση, πιστεύουμε ήταν καταλυτική για την αποτυχία της Διάσκεψης.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων που αφορούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά και την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX.

Ερ. Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανανέωση της τουρκικής navtex;

Απ. Ενόσω το Saipem 12000 είναι εκεί, η παράκληση από τις κυβερνήσεις που διεξήγαγαν τις διπλωματικές προσπάθειες με την Τουρκία είναι ότι θεωρούν πως δεν έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες και επομένως θα συνεχιστούν. Σε αυτό το θέμα αναφερόμαστε μέχρι που η ΕΝΙ θα αποφασίσει ότι δεν μπορεί να κρατά άλλο το σκάφος εκεί και θα πρέπει να αποχωρήσει. Επομένως πρώτα έχουμε αυτό το στάδιο, στο οποίον ισχύουν όσα λέγαμε και προηγουμένως. Μετά ακολουθεί το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα θέσει το θέμα και θα αναμένει την αντίδραση του Συμβουλίου. Από την αντίδραση θα εξαρτηθεί ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα της πλευράς μας γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς καμία αντίδραση. Αλλά σε αυτό το θέμα επιφυλασσόμεθα να μιλήσομε μετά που θα λήξει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Θέλω εδώ να παρατηρήσω κάτι – στις ενέργειες προβαίνει η Τουρκία, η οποία αυθαίρετα καθορίζει περιοχές τις οποίες θεωρεί είτε δικές της είτε ότι ανήκουν στους Τ/κ. Οι ενέργειές της, ιδιαίτερα σε περιοχή που υποτίθεται ανήκει στους Τ/κ, ή όπως είπε ο κ. Ναμί που εφάπτονται των περιοχών που δήθεν ανήκουν στους Τ/κ, στις παρυφές, δεν απαλλάσσει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τις ευθύνες της δημιουργηθείσας κατάστασης. Δηλαδή, το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μόνο μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, είναι πρόβλημα που λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που κανονικά έπρεπε να ξεκινούσαν οι προσπάθειες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού. Επομένως εφιστάται η προσοχή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και σε διάφορους που λαμβάνουν το λόγο σήμερα ότι οι συνέπειες δεν μπορεί να είναι μόνο επί της Τουρκίας, που είναι και λίγες, είναι και επί των ιδίων. Μέχρις εδώ, επί του παρόντος.
Ερ. Εκτός από το χώρο της ΕΕ όπου θα θέσει το θέμα ο Πρόεδρος, υπάρχουν άλλα βήματα όπως τα ΗΕ προς τα οποία μπορεί να απευθυνθεί η ΚΔ για να ζητήσει βοήθεια για επίλυση της κατάστασης;

Απ. Όλη αυτή την περίοδο η ΚΔ δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια, απευθύνθηκε παντού όπου πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει ανταπόκριση. Απλώς επιλέξαμε τη σιωπηρή διπλωματία από τη δημόσια πραγματοποίηση όλων των ενεργειών μας.
Οφείλω να πως αυτή τη στιγμή ότι πρώτον είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την Ποντιοπιλατική αντιμετώπιση του εκπροσώπου των ΗΕ εκ μέρους του ΓΓ, διότι πρόκειται περί μίας διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας των ΗΕ και ο ΓΓ να κρατεί αποστάσεις όχι από τις δύο κοινότητες, ως ο έχων την εντολή των καλών υπηρεσιών του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά ως ο ΓΓ των ΗΕ, για εμάς είναι απογοητευτικό.

Δεύτερον, θέλω να θεωρήσω τη χθεσινή απάντηση του Υπουργού Ευρώπης της Μεγάλης Βρετανίας Σερ Άλαν Ντάνκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το Λονδίνο απλώς αξιολογεί την κατάσταση εκεί εντελώς απαράδεκτη. Διότι η ΜΒ τυγχάνει να έχει την ειδική σχέση που έχει με την Κύπρο, για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να απαριθμήσω, πέραν του γεγονότος ότι συμμετέχει και στη Διάσκεψη για την Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη και εάν αποφάσισε ότι τώρα θα αξιολογήσει την κατάσταση, αυτό είναι πολύ λυπηρό.

Και είμαι σίγουρος ότι θα επηρεάσει τις σχέσεις της ΚΔ με το ΗΒ. Είμαι εδώ Υπουργός για τα τελευταία 5 χρόνια, και σε αυτά τα χρόνια με προσπάθειες της ΚΔ οι σχέσεις με το ΗΒ είδαν μια τεράστια βελτίωση, η οποία γίνεται σε όλους τους τομείς – της ασφάλειας, της συνεργασίας με τις Βρετανικές Βάσεις, τη συνεργασία και κατανόηση που δείχνουμε για το Brexit και πολλά άλλα. Δεν θα είμαι εδώ για να είμαι μάρτυρας της οποιασδήποτε αξιολόγησης που εμείς θα κάνομε έναντι του ΗΒ αλλά εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Άλαν Ντάνκαν μας έχει απογοητεύσει. Η στάση του στο Γκραν Μοντάνα και ιδιαιτέρως η τελευταία του παρέμβαση, πιστεύουμε ήταν καταλυτική για την αποτυχία της Διάσκεψης εκείνης. Του το υποδείξαμε παρασκηνιακά, κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μαυρογιάννη, φαίνεται όμως ότι η δική του στάση απέναντι της Κύπρου είναι εντελώς διαφορετική από ότι έγινε από τις κυβερνήσεις της ΜΒ για τα τελευταία πέντε αυτά χρόνια.

Υπ. Ενέργειας: «Δεν έχει λήξει τίποτα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται»

Δεν έχει λήξει τίποτα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης εξερχόμενος του Προεδρικού μετά από την συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών.

«Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την εταιρεία συνεχώς. Κάνετε υπομονή», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση αν έχει λήξει το θέμα της γεώτρησης απάντησε: «όχι δεν έχει λήξει τίποτα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Μένω ως εδώ».

Σε επιπρόσθετες ερωτήσεις, ανέφερε ότι «θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες ώσπου ‘μας τραβάει’». Και από εμάς, πρόσθεσε, και από την εταιρεία και από τις κυβερνήσεις»

«Συνεχίζονται τα διπλωματικά μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

24news cy