Ηρεμία στην Καλυψώ – Παρακολουθούν χωρίς να ενοχλούν οι Τούρκοι

Ηρεμία στην Καλυψώ - Παρακολουθούν χωρίς να ενοχλούν οι Τούρκοι

Τουρκικά στρατιωτικά πλοία έδιναν χθες το στίγμα της παρουσίας τους σε μεγάλη απόσταση από το σημείο όπου από το βράδυ της Τρίτης άρχισε διαδικασία σταθεροποίησης το γεωτρύπανο Saipem 12000 για τις ανάγκες της γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ, χωρίς ωστόσο να προκαλούν την παραμικρή ενόχληση στο προσωπικό του πλοίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν και η στάση της Τουρκίας ενόψει της 5ης ερευνητικής γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ διακρίνεται από μεγαλύτερη ένταση (αν και χωρίς δηλώσεις μέχρι στιγμής) και περιλαμβάνει συχνότερη δέσμευση μεγαλύτερων χώρων, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η γεώτρηση θα προχωρήσει και αυτή τη φορά ομαλά. Είναι γεγονός ότι αναμένοντας την έλευση του πλοίου στην ΑΟΖ, η κυβέρνηση διακατεχόταν από αγωνία για το ενδεχόμενο κορύφωσης των τουρκικών προκλήσεων, και η ομαλή προσέγγιση του γεωτρύπανου στον θαλάσσιο χώρο, που ήταν υπό δέσμευση από την περασμένη εβδομάδα, συνοδεύτηκε από κάποια ανακούφιση.

 

i9HU4AYRv2SQujQ0IDRs

Έως χθες το απόγευμα δεν είχαν εκδοθεί νέες τουρκικές navtex για δέσμευση περιοχών στον ευρύτερο χώρο όπου θα δραστηριοποιείται το Saipem 12000, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει στη συνέχεια. Θυμίζουμε ότι η περιοχή σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων από τον στόχο Καλυψώ έχει δεσμευτεί και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτήν οποιουδήποτε πλοίου, πλην εκείνων που λειτουργούν υποστηρικτικά προς το γεωτρύπανο. Σημειώνεται ότι τα Χριστούγεννα η Τουρκία εξέδωσε navtex με τις οποίες δέσμευσε τρεις μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει και αυτή τη φορά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας δηλώσεις ή απαντήσεις σε ενδεχόμενες τουρκικές αναφορές για τη γεώτρηση.

Το νεοαποκτηθέν από την Τουρκία πλοίο-γεωτρύπανο Deepsea Metro II εμφανιζόταν χθες το απόγευμα από το marine traffic να βρίσκεται βορειοανατολικά της Μάλτας και εξακολουθούσε να αναφέρεται ως προορισμός του η Κωνσταντινούπολη, με ημερομηνία άφιξης την 31η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα της πορείας του είχαν ληφθεί το απόγευμα της Τρίτης, κάτι που σημαίνει ότι το πλοίο έχει κλειστό το στίγμα του (όπως και το Μπαρμπαρός). Πολύ πιθανόν το γεωτρύπανο να βρίσκεται πλέον ανοικτά των ελληνικών ακτών, με τις κυπριακές αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να πλεύσει τελικά προς Κύπρο, για σκοπούς εντυπωσιασμού, κυρίως.
Παραμονή ή Πρωτοχρονιά ξεκινά το τρυπάνι

Κυβερνητικές πηγές τοποθετούν την κάθοδο του τρυπανιού του Saipem 12000 στον βυθό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Αυτό μικρή σημασία έχει πλέον, από τη στιγμή που το πλοίο έφθασε χωρίς απρόοπτα στο σημείο της γεώτρησης αργά το βράδυ της Τρίτης και ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία της σταθεροποίησης και είναι σε εξέλιξη ο εφοδιασμός του με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό. Υποστηρικτικά λειτουργούν τα πλοία «Vos Purpose» και «Vos Prudence».

Χθες στο πλοίο μετέβησαν με ελικόπτερο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης κρατικοί λειτουργοί, υπό τον διοικητή του Κέντρου πλοίαρχο Κώστα Φυτηρή. Ο τελευταίος καλωσόρισε το πλήρωμα του πλοίου και είχε συνομιλία με τον καπετάνιο για όσα θα ακολουθήσουν στις 36 μέρες που υπολογίζεται να κρατήσει η γεώτρηση στον στόχο Καλυψώ. Μέσα Φεβρουαρίου το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί βορειοανατολικά, στον στόχο Σουπιά, στο τεμάχιο 3, για την επόμενη γεώτρηση.
Χθες, με παρέμβασή του στο twitter o υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρυπης καλωσόρισε με τη σειρά του το γεωτρύπανο και δημοσιοποίησε δύο φωτογραφίες που λήφθηκαν από άτομο που επέβαινε του ελικοπτέρου που μετέβη στο πλοίο. «Saipem 12000, καλωσόρισες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ‘Καλυψώ’ σε περιμένει… Καλές επιτυχίες ENI και TOTAL»., ήταν το μήνυμα του υπουργού.

Μετά την έναρξη της γεώτρησης, στο πλοίο θα μεταβούν και λειτουργοί αρμόδιων υπουργείων για να παρακολουθούν τις εργασίες και τη συμμόρφωση του πληρώματος με τη νομοθεσία για θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Πηγή: http://politis.com.cy