Καίγεται η Αττική – Εικόνες καταστροφής

Καίγεται η Αττική – Εικόνες καταστροφής

«Αναζωπύρωση, αναζωπύρωση!». Πρόκειται για φωνή απόγνωσης ειδικού πυροσβέστη που έχει καθήκοντα στην Ανατολική Αττική και αποδίδει την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο.

Ο αέρας που πνέει έχει ως αποτέλεσμα πύρινα μέτωπα που θεωρείτο ότι τέθηκαν υπό έλεγχο, να ξαναζωντανεύουν.

Η πιο πάνω κραυγή αγωνίας μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 Ελλάδος το μεσημέρι (βλ. video), ενώσω ρεπόρτερ σε απευθείας μετάδοση επιχειρούσε να δώσει την εικόνα στο Καπανδρίτι.

Τα ελλαδικά Μ.Μ.Ε. μεταδίδουν συνεχώς εικόνες καταστροφής στην ανατολική Αττική όπου οι καταστροφικές πυρκαγιές καίνε για πάνω από 48 ώρες. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη ενώ την Τετάρτη (16/08) έρχονται μελτέμια γι’ αυτό η Τρίτη (15/08) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Τα δυο μεγαλύτερα μέτωπα είναι στο Μικροχώρι και στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου. Στο Μικροχώρι, η φωτιά που μαίνεται μέσα σε χαράδρα, ενισχυμένη από τους ανέμους, κατάφερε να ξεφύγει από την πρώτη αντιπυρική ζώνη, παρά τις προσπάθειες και από αέρος.

Ανησυχία εμπνέει και το μέτωπο σε δασική έκταση στο Σαλαμίδι Πολυδενδρίου, όπου γίνεται μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Καπανδριτίου, Μιχάλη Ντάση, ήδη έχουν εκκενωθεί τρία σπίτια από το δέκα που υπάρχουν στην περιοχή. «Προσπαθούμε να πείσουμε όλους τους κατοίκους να φύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στην περιοχή του Καλάμου, ενώ βελτιωμένη είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του zougla.gr, οι Ελλαδικές Αρχές ενεργοποίησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής. Η χώρα συγκεκριμένα ζήτησε συνδρομή σε εναέρια μέσα, και υποβλήθηκε επίσημο αίτημα στις Βρυξέλλες.

Αναλόγως της διαθεσιμότητας των όμορων χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία) σε αεροπλάνα και ελικόπτερα, θα αποφασιστεί τάχιστα η αποστολή τους στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει ήδη αποστείλει ενισχύσεις στην Πορτογαλία για τις πυρκαγιές που μαίνονται εκεί, ενώ κι η Ελλάδα πρόσφατα συνέδραμε την Αλβανία για τις πυρκαγιές στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.

Παράλληλα, η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Οι πυροσβέστες θα μεταφερθούν με C-130 στη Ελλάδα, όπου αναμένονται το βράδυ.

tothemaonline.com