Καταπέλτης η Σύνοδος Κορυφής προς Τουρκία, για Ελλάδα και Κύπρο

Καταπέλτης η Σύνοδος Κορυφής προς Τουρκία, για Ελλάδα και Κύπρο

kk

Με το αποτέλεσμα που ήθελε η Λευκωσια στη Σύνοδο Κορυφής ετοιμάζεται πλέον για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που θα γίνει στη Βουλγαρία. Είχε προηγηθεί των συμπερασμάτων η δριμύτατη καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ απο τους ηγέτες του ΕΛΚ, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν φειδωλοί στην αντιμετώπισητων του ζητήματος. Κάλεσαν έτσι την Τουρκία να τερματίσει αυτή τη συμπεριφορά και να συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρηνη στην περιοχή.

Η αναφορά μάλιστα των ηγετών του ΕΛΚ και στην κράτηση των δυο στρατιωτών απο την Τουρκία, θα μπορούσε να πει κάποιος οτι υιοθετήθηκε απο τα συμπεράσματα της Συνόδου. Πιο συγκεκριμένα τονίζεται οτι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία και καλεί για την άμεση και θετική επίλυση αυτού του προβλήματος μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη. Επιπλέον προστέθηκε η παράγραφος 16 που αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο σε αυτά τα ζητήματα».

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, όλα τα ήδη γνωστά σημεία για την υπόθεση της Κύπρου παραμένουν ως έχουν. Πρόκειται για τις παραγράφους 12-14 που αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι «καταδικάζουν έντονα τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», και υπογραμμίζουν «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

Η αντίδραση της Τουρκίας

Την ώρα που στα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζεται καθαρά ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ, την καλή γειτονιά και τις σχέσεις με τις χώρες Μέλη της ΕΕ, αναμένεται και η αντίδραση εκ μέρους της Άγκυρας. Κι αυτο ενόψει όπως ήδη αναφέρθηκε της Συνόδου της Βάρνας. Αποτελεί κοινό τόπο στο διπλωματικό παρασκήνιο ότι ο συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου στα ζητήματα που τέθηκαν στη Σύνοδο λειτούργησε και τα αποτελέσματα ήταν τα προαναφερόμενα.

Πολύ καλά τα συμπεράσματα

Απο τις πρώτες ώρες της Συνόδου φάνηκε πως οι τοποθετήσεις αναφορικά με την τουρκική συμπεριφορά προς την Ελλάδα και την Κυπρο θα ήταν ικανοποιητικες. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες με τις οποίες μίλησε η «Κ» χαρακτήρισαν ως πολύ καλά τα συμπεράσματα.

Κι αυτο παρά και τις «αντίθετες προσπάθειες» που υπήρξαν, προφανώς μέσω τοποθετήσεων που δεν ήθελαν να βγουν πολύ αυστηρά προς την Τουρκία ενόψει και της Βαρνας, με τις ίδιες πηγές να μην προβαίνουν σε περαιτέρω σχολιασμό. Ωστόσο πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως υπήρξε προσπάθεια εκ μέρους της Ιταλίας για μια πιο ασαφή διατύπωση εκ μέρους της Ιταλίας αναφορικά με την ΑΟΖ.

Πάντως διαβεβαιώσεις για το οτι θα ειπωθούν και θα καταγράφουν όλα όσα πρέπει για την Κυπρο φαίνεται πως πήρε και ο πρόεδρος Αναστασιαδης απο τον Πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ακόμη και πριν το δειπνο. Κάτι που διεφάνη και αργότερα με τα συμπεράσματα.

Αυτά αναφέρουν τα συμπεράσματα για Ελλάδα και Κύπρο

1. Καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς Κύπρο και Ελλάδα.

2. Καλεί επειγόντως της Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για διερεύνηση/αξιοποίηση φυσικών πόρων κατά το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.

3. Υπενθυμίζει υποχρέωση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και εξομάλυνση των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανόμενης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

4. Εκφράζει ανησυχία για την κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία και απευθύνει έκκληση για ταχεία και θετική επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου.

5. Δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει αυτά τα ζητήματα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Κλιμάκωση στην ένταση στις Βρυξέλλες απο το «ντουέτο» Ελλάδας-Κύπρου που καταδικάζει την Τουρκία. Με αυτο τον τροπο παρουσιάζουν το πρωί της Παρασκευής τα τουρκικά ΜΜΕ τα όσα έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες. Τονίζουν πως η ένταση στο Αιγαίο είναι «κατασκευασμένη» και πως δεν προκαλείται απο την Τουρκία

Πηγή: kathimerini.com