Λάρνακα: Συμφωνία για απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών το 2020

Λάρνακα: Συμφωνία για απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών το 2020

de

Μνημόνιο συναντίληψης και οδικός χάρτης. 

Πλήρη μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που προτείνει η Κυβέρνηση.

Το Μνημόνιο, το οποίο συζητήθηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβάνει σε παράρτημα οδικό χάρτη με συγκεκριμένους σταθμούς με τις υποχρεώσεις των τριών συμβαλλόμενων μερών που θα το υπογράψουν, δηλαδή του Κράτους, των έξι εταιρειών υγρών καυσίμων και υγραερίου και του Δήμου Λάρνακας.

Το Μνημόνιο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και στο Άρθρο 2 προβλέπει το Χρονοδιάγραμμα Μετακίνησης το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα: 1. Μεταβατική λύση για τα υγρά καύσιμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή ενοικίαση χώρων από υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό μέχρι να ετοιμάσουν τις δικές τους οι εταιρείες. 2. Υλοποίηση της μόνιμης λύσης για τα υγρά καύσιμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 με ολοκλήρωση των μόνιμων εγκαταστάσεων από όσες εταιρείες επιθυμούν μόνιμη λύση. 3. Μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σε ό,τι αφορά στον οδικό χάρτη, συμφωνήθηκε ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Μνημονίου και περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις του Κράτους και των εταιρειών για μετακίνηση των εγκαταστάσεων.

Το τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης προβλέπει σε ξεχωριστά άρθρα τις υποχρεώσεις του Κράτους για εξασφάλιση και παραχώρηση της απαραίτητης γης στο Βασιλικό και ολοκλήρωση των υποδομών και αδειοδοτήσεων, τις υποχρεώσεις των εταιρειών για τη μεταβατική λύση, το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων και υποβολή τριμηνιαίων εκθέσεων προόδου στην Κυβέρνηση και τις υποχρεώσεις του Δήμου Λάρνακας για έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων που δεν είναι αναγκαίες στη Λάρνακα.

Ο Δήμος Λάρνακας αναλαμβάνει επίσης ως αρμόδια πολεοδομική Αρχή να ανανεώνει το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης σε τριμηνιαία βάση νοουμένου ότι υλοποιούνται οι υποχρεώσεις των εταιρειών όπως προβλέπονται στον Οδικό Χάρτη.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ο Οδικός Χάρτης θα δεσμεύει όλους με την υπογραφή του Μνημονίου και έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα μετακίνησης των εγκαταστάσεων.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι με βάση το μηχανισμό παρακολούθησης της διαδικασίας που συστήθηκε, όποιος παραβιάζει το τριμηνιαίο Διάταγμα, θα έχει τις επιπτώσεις που προβλέπει. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε ικανοποιημένος επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται τόσο σοβαρή δουλειά για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων. Σημειώνεται ότι η συζήτηση στο Προεδρικό έγινε στη βάση του προσχεδίου του Μνημονίου. Στα διαδικαστικά το προσχέδιο θα εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και αύριο Πέμπτη θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας.

Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν μετά το Πάσχα.

Πηγή: dialogos.com