Λιλλήκας: «Ο Πρόεδρος πρέπει να απολογηθεί που αποδέχθηκε δικαίωμα βέτο από Τ/κ»

Λιλλήκας: «Ο Πρόεδρος πρέπει να απολογηθεί που αποδέχθηκε δικαίωμα βέτο από Τ/κ»

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας σε δήλωση του στο Μνημείο Πεσόντων στον Αστρομερίτη, όπου κατέληξε η  37η Αντικατοχική Πορεία των Μορφιτών δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να απολογηθεί στον κυπριακό λαό επειδή αποδέχθηκε η Τουρκία να ελέγχει το κεντρικό κράτος σε περίπτωση λύσης και να αποσύρει την αποδοχή του αιτήματος αυτού των Τ/κ.
cache_846x3000_Analog_medium_255531_54005_8102017

Παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χθες, μιλώντας στους Αμμοχωστιανούς και σήμερα, μιλώντας στους Μορφίτες έκανε δύο παραδοχές, οι οποίες σχετίζονται με την ουσία της λύσης που διαπραγματεύεται και αποδέχεται.

Χθες βράδυ είπε ότι η Τουρκία επιμένει να ελέγχει την τ/κ κοινότητα και η τ/κ κοινότητα επιμένει να ελέγχει ουσιαστικά το κεντρικό κράτος που θα προκύψει από τη λύση, έχοντας βέτο με την απαίτηση μιας θετικής ψήφου σε κάθε απόφαση της κεντρικής Κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας προσθέτοντας ότι ψες παραδέχθηκε ότι ικανοποίησε αυτό το αίτημα της Τουρκία και της τ/κ κοινότητας.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε παράδοξο και απαράδεκτο το γεγονός ότι απαιτείται αυτή η θετική ψήφος, από ένα κράτος εκ των δύο και ανέφερε πως ουσιαστικά σήμερα παραδέχθηκε ότι η ομοσπονδία στην οποία αναφέρεται θα αποτελείται από δύο κράτη.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως κατά την άποψη του αυτό το αποδέχθηκε από το 2014 με το κοινό ανακοινωθέν με τον κ. Έρογλου, αναφέροντας ότι στην ουσία πρόκειται για συνομοσπονδία και διατύπωσε τη θέση ότι είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι αποδέχθηκε συνομοσπονδία και όχι ομοσπονδία.

Παρατήρησε επίσης ότι αφού παραδέχεται ότι είναι απαράδεκτο θα πρέπει να απολογηθεί στον κυπριακό λαό επειδή αποδέχθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της τουρκικής πλευράς να ελέγχει μέσω των Τ/κ την κεντρική Κυβέρνηση και να το αποσύρει.
Πηγή: ΚΥΠΕ